Οικονομία

Φορολογικό – Χατζηδάκης: Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με εισοδήματα μικρότερα από τον κατώτατο μισθό

«Δεν είναι οριζόντιο μέτρο η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση κάποιου νέου επαγγελματία και κάποιου που έχει 6- 8 χρόνια στη δουλειά, και διαφορετική με αυτόν που έχει αρκετούς υπαλλήλους ή μεγάλο τζίρο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, επισήμανε ότι διεθνώς η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ιδιαιτερότητες και για αυτό υπάρχουν ρυθμίσεις τεκμαρτής φορολόγησης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

«Παίρνουμε ως σημείο αναφοράς τον κατώτερο μισθό. Δε φαίνεται εύλογο ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με εισοδήματα μικρότερα από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κατώτερο από τον μισθωτό.

Ανέφερε ακόμη ότι το 27% των επαγγελματιών δηλώνει ζημιές επί 5 συναπτά έτη και ότι το 4% πληρώνει το 50% των φόρων όλου του κλάδου.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 φόρο ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας 857 ευρώ. «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, να παραμένουμε αδρανείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός ανέφερε «πάντα ακούμε» αλλά πρόσθεσε ότι έγιναν ήδη σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες καατηγορίες.

Δημοφιλέστερα

To Top