Διεθνή

Πολωνοί και Σλοβάκοι οδηγοί μπλοκάρουν τις διελεύσεις Ουκρανών φορτηγατζήδων στην ΕΕ

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή “ενισχυμένων ελέγχων” στα ουκρανικά φορτηγά που επιστρέφουν στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των Πολωνών φορτηγατζήδων που διαμαρτύρονται για “αθέμιτο ανταγωνισμό” από τους Ουκρανούς συναδέλφους τους.

“Θα είναι αυστηροί έλεγχοι για να εξακριβώνουμε αν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί που ισχύουν για τους Ουκρανούς μεταφορείς“, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Πολωνίας Άλβιν Γκαϊάντουρ, στο τέλος μιας συνάντησης με Πολωνούς οδηγούς φορτηγών. Όπως σημείωσε, οι τελευταίοι λένε ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εάν οι έλεγχοι έχουν “αποτελέσματα”.

Οι Πολωνοί οδηγοί μπλοκάρουν εδώ και τρείς και πλέον εβδομάδες τα κυριότερα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Ουκρανία για να διαμαρτυρηθούν κατά αυτού που θεωρούν “αθέμιτο ανταγωνισμό” των Ουκρανών φορτηγατζήδων.

Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του συστήματος αδειών που διέπει την είσοδο των ουκρανικών φορτηγών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βαρσοβία και το Κίεβο άρχισαν συζητήσεις με την ΕΕ αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν στην επίλυση της αντιπαράθεσης.

Σήμερα, ο Γκαϊάντουρ δήλωσε ότι τα αιτήματα των φορτηγατζήδων “εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ουκρανίας και της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα θίξει το θέμα κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολωνία θέλει η συζήτηση να αφορά “αλλαγές της συμφωνίας για τις οδικές μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν δυνατή την καλύτερη προστασία των συμφερόντων του τομέα οδικών μεταφορών της ΕΕ”.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε “τη σχεδόν παντελή έλλειψη συμμετοχής” της πολωνικής κυβέρνησης στην επίλυση του αποκλεισμού των κύριων σημείων διέλευσης στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. “Θεωρώ ότι η κατάσταση στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα είναι απολύτως απαράδεκτη”, δήλωσε η Αντίνα Βαλεάν, η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών.

Σλοβάκοι φορτηγατζήδες θα αποκλείσουν την κύρια συνοριακή διάβαση με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα στη Σλοβακία, η ένωση οδηγών φορτηγών της χώρας (UNAS) ανακοίνωσε ότι οι Σλοβάκοι φορτηγατζήδες θα αποκλείσουν την κύρια συνοριακή διάβαση με την Ουκρανία από την Παρασκευή, ενώνοντας τη φωνή τους με τους Πολωνούς συναδέλφους τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα για τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες.

Δημοφιλέστερα

To Top