Οικονομία

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street – Ισχυρά παραμένουν τα κέρδη του Νοεμβρίου

Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν ιδιαίτερα τα συνολικά σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομίσει μέσα στο Νοέμβριο.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,04% στις 35.430 μονάδες, ο S&P 500 «γύρισε» τελικά σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε στις 4.550 μονάδες ελαφρά μειωμένος κατά 0,09%, ενώ ανάλογο μοτίβο ακολούθησε και ο Nasdaq με κάμψη 0,16% στις 14.258 μονάδες.

Παρά τις σταθεροποιητικές αυτές επιδόσεις οι δείκτες παραμένουν μια… ανάσα από τα υψηλά τους για τη φετινή χρονιά, που κατέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Dow χρειάζεται περίπου 0,5% για να καταγράψει νέο υψηλό χρονιάς, ενώ για τον S&P και τον Nasdaq απαιτείται περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Συνολικά δε, για το Νοέμβριο τα κέρδη για την αγορά είναι θεαματικά με τον S&P και τον Dow να έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 8,7% και 7,4% αντιστοίχως και τον Nasdaq να έχει κερδίσει πάνω από 11%.

Στον αντίποδα, στην αγορά ομολόγων, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίζεται με σχεδόν αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το όριο του 4,3%, στο 4,269%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα για την πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, το τρίτο τρίμηνο, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο δυσμενές περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Η ανάπτυξη κινήθηκε άνω του αναμενόμενου στο 5,2%, σχεδόν δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κι αυτό μπορεί να περιπλέξει το τοπίο για τη Fed που φοβάται ότι η υψηλή ανάπτυξη μπορεί να ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο ο οίκος Fitch Ratings σε νέα ανάλυση του υποστήριξε ότι τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν την επόμενη χρονιά υπό το βάρος των υψηλών χρεών, των αυξημένων χρεώσεων των πιστωτικών καρτών και της επανέναρξης της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων. Μια εξέλιξη που προφανώς θα ευνοήσει την αποσυμπίεση του πληθωρισμού.

Αντιστοίχως σε ένα μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της κεντρικής τράπεζας, τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν κάνει ενθαρρυντικές για την αγορά τοποθετήσεις εκτοξεύοντας τα προγνωστικά των traders πως οι περικοπές των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα, ακόμη και μέσα στην άνοιξη, αντί για το καλοκαίρι. Όμως, κοινός παρονομαστής είναι η επισήμανση πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.

Δημοφιλέστερα

To Top