Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεδριάζει το πολεμικό υπουργικό συμβουλιο του Ισραήλ για την παρατάση της εκεχειρίας

Ισραήλ και Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία σχετικά με τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν στον επόμενο γύρο που θα οδηγήσει και σε παράταση της εκεχειρίας για τουλάχιστον ακόμα μια ημέρα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της ισραηλινής κυβέρνησης προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Η εκεχειρία ξεκίνησε την Παρασκευή στις 7 το πρωί. Με τη διήμερη παράταση, η τρέχουσα συμφωνία αναμένεται να λήξει στις 7 το πρωί της Πέμπτης (30/11). Την ίδια ώρα λήγει και η προθεσμία για τη νέα λίστα ομήρων και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα σταματήσει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Η τρέχουσα διαφωνία περιστρέφεται γύρω από τη σύνθεση της λίστας, με το Ισραήλ να επιμένει να περιλαμβάνει γυναίκες και παιδιά όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της τρέχουσας εκεχειρίας στις μάχες στη Γάζα, με σκοπό να πιέσει το Ισραήλ να παρατείνει την ανακωχή με τη Χαμάς και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο βασικός διαμεσολαβητής του Κατάρ είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι θα ανακοινωθεί παράταση. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι το Ισραήλ προσπαθεί να δει «αν υπάρχει πιθανότητα» να παρατείνει την εκεχειρία με τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός είναι προετοιμασμένος για το επόμενο στάδιο του πολέμου στη Γάζα όταν τελειώσει η εκεχειρία, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, σύμφωνα με δήλωση του IDF.

Δημοφιλέστερα

To Top