Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Λήγει στις 7 το πρωί η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς – Οι 16 όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες

Δεκαέξι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς την Τετάρτη και μεταφέρθηκαν απο τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία στο Ισραήλ. Οι δέκα απελευθερωμένοι Ισραηλινοί όμηροι, καθώς και τέσσερις Ταϊλανδοί υπήκοοι, βρίσκονται απο τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ υπολογίζει ότι περίπου 159 όμηροι κρατούνται επί του παρόντος στη Γάζα. Το IDF είπε επίσης την Τετάρτη ότι αξιολογεί έναν ισχυρισμό της Χαμάς ότι ο νεότερος Ισραηλινός όμηρος, ο 10 μηνών Κφιρ Μπιμπάς, ο αδελφός του και η μητέρα του δεν είναι πλέον στη ζωή.

Στο μεταξύ το Ισραήλ, μετά την απελευθέρωση του 6ου γκρουπ ομήρων, περιμένει τη νέα λίστα της Χαμάς για να ανακοινώσει νέα παράταση στην κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διεθνείς μεσολαβητές πιέζουν για παράταση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν» προς την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

«Καθώς η τρέχουσα συμφωνία εκεχειρίας λήγει, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα παράταση μόλις η Χαμάς παραδώσει την επόμενη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν», είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε το βράδυ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η τρέχουσα διαφωνία περιστρέφεται γύρω από τη σύνθεση της λίστας, με το Ισραήλ να επιμένει να περιλαμβάνει γυναίκες και παιδιά όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν πριν από τη λήξη της τρέχουσας εκεχειρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν σήμερα πάλι οι μάχες.

Η εκεχειρία ξεκίνησε την Παρασκευή στις 7 το πρωί. Με τη διήμερη παράταση, η τρέχουσα συμφωνία αναμένεται να λήξει στις 7 το πρωί της Πέμπτης (30/11).  

Οι πηγές εξέφρασαν αισιοδοξία για παράταση — αλλά μέχρι να παρασχεθεί η λίστα από τη Χαμάς τίποτα δεν είναι σίγουρο. Στο Ισραήλ βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπου θα έχει συνομιλίες με ηγέτες του Ισραήλ για την ενδεχόμενη παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς διατάσσει τους πολεμιστές της να ετοιμαστούν για μάχη

Δημοφιλέστερα

To Top