Πολιτική

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Οι σχέσεις με Ελλάδα και Κυπρο «εισιτήριο» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Ευρωπαϊκή ψυχρολουσία για την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό ευρωπαϊκό κείμενο η «Κοινή Δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τρέχουσα Κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» το οποίο θα υποβληθεί στους ηγέτες των 27 στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και αποτελεί τον μπούσουλα για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μια έκθεση η οποία βάζει το Κυπριακό αλλά και τα Ελληνοτουρκικά στην πρώτη γραμμή των υποχρεώσεων της Τουρκίας συνδέοντας ευθέως την επίλυση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλα και την εγκατάλειψη των προκλήσεων εναντιον της Ελλαδας με την ομαλή πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων κατι που προφανώς δεν θα γίνει ευμενώς αποδεκτό από την Αγκυρα.

Η έκθεση από την πρώτη παραγραφο βάζει την Τουρκία στην γωνία καθώς γίνεται αναφορά σε «παράγοντες που διαμορφώνουν βαθιά το περίπλοκο και δύσκολο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας» και ο κατάλογος είναι βαρύς για την Άγκυρα:

  • -Η ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
  • -Το Κυπριακό
  • -Η θέση της Τουρκιας σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
  • -Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • -Η θεση της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ
  • -Και η εγχώρια κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Η Κομισιόν η οποια αναγνωρίζει ορισμένα θετικά βήματα που εχουν γίνει το προηγούμενο διαστημα επισημαίνει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία τονίζοντας όμως την αποφασιστικότητα της να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις (2021) για επιβολή κυρώσεων εάν η Τουρκία παρεκτραπεί.

Ανατολική Μεσόγειος

Στο κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο η έκθεση με καθαρο τροπο αποτυπώνει το σκηνικό προκλήσεων της Τουρκίας μεχρι τις αρχές του 2023 επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδεινώθηκαν μέχρι τις αρχές του 2023 με εχθρική ρητορική, παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων υπερπτήσεων ελληνικών κατοικημένων περιοχών και απειλητικές δηλώσεις σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών». Η έκθεση, ομως, αναγνωρίζει ότι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Καταγράφεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και μετά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα υπήρξε η διπλωματία των σεισμών με επαφες μεταξύ των δυο χωρών που οδήγησαν στην συμφωνία για σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όμως με ξεκάθαρο τροπο η Ε.Ε. στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία διαπιστώνοντας ότι η «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Το κειμενο της Ε.Ε. απευθυνόμενο στην Τουρκία την καλεί ουσιαστικά να αλλάξει ρότα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο: «Η αδιαμφισβήτητη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη ενός συνεργατικού και αμοιβαία επωφελούς σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκιας».

Κυπριακό

Η έκθεση είναι εξαιρετικά σκληρή με την Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο ζητημα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επηρεάζει ολο σχεδόν το φάσμα των σχέσεων. Από την ασφάλεια και την ανταλλαγή πληροφοριών μέχρι το μείζον για την Τουρκία θέμα της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης στο οποίο η Τουρκία αρνείται ηδη από το 2005 να εκπληρώσει την δέσμευση της για άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Δημοφιλέστερα

To Top