Οικονομία

Σβάινουνγκ Στόλε: «Σε 10 χρόνια θα έχουμε μετανιώσει ως ναυτιλία που δεν ναυπηγήσαμε περισσότερα πλοία» (pic)

«Η Maran Gas, με 45 πλοία μεταφοράς LNG στο νερό και 12 υπό ναυπήγηση, εκ των οποίων τα 10 είναι ήδη χρονοναυλωμένα, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ναυλωτές είναι εδώ», επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αγγελικούση, Σβάινουνγκ Γ.Σ. Στόλε, μιλώντας στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 23ου World LNG Summit & Awards, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η τοποθέτησή του ήταν ολιστική και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, αφού αποτύπωσε τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, τις αλλαγές στο μοτίβο του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας, τα προβλήματα με τη διώρυγα του Παναμά που αναγκάζει τα πλοία προς την Άπω Ανατολή να πηγαίνουν όχι από τον Ειρηνικό, αλλά από τον Ατλαντικό, αυξάνοντας τις ημέρες ταξιδιού και εκτοξεύοντας το μεταφορικό κόστος, ενώ προέβλεψε ότι το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα είναι λαμπρό, τονίζοντας ότι σε 10 χρόνια δεν θα επαρκεί ο παγκόσμιος στόλος για την εξυπηρέτηση της παγκόσμιας μεταφορικής αλυσίδας.

«Σε 10 χρόνια θα έχουμε μετανιώσει γιατί δεν ναυπηγήσαμε περισσότερα πλοία», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Για τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά για τα LNG Carriers θα είναι δυνατή, αν και θα υπάρξουν και περίοδοι μεταβλητότητας». Ας παρακολουθήσουμε τις άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του ανά θέμα.

Ο παγκόσμιος στόλος των LNG Carriers: «Ανέρχεται σήμερα στα 628 πλοία και σε πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι θα έχει ξεπεράσει τα 900, αγγίζοντας τα 1.000. Τα 230 είναι με το παλαιότερο σύστημα πρόωσης. Πρόκειται αφενός για παλιά πλοία και αφετέρου για μικρότερης χωρητικότητας, σε σύγκριση με εκείνα της νέας γενιάς.

Τα μισά και παραπάνω από αυτά, τα 230 πλοία θα έχουν αποσυρθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα επόμενα χρόνια. Η διάρκεια «ζωής» τους φτάνει νομοτελειακά στο τέλος τους, ειδικά με τους νέους κανονισμούς για την απανθαρκοποίηση της ναυτιλίας, οπότε θα αποσυρθούν από την αγορά και δεν θα υπάρξει υπερπροσφορά χωρητικότητας».

Ναυπηγήσεις: «Το βιβλίο παραγγελιών για ναυπηγήσεις LNG Carriers έχει φτάσει σε ιστορικά ύψη, αφού στις γιάρδες κατασκευάζονται 300 πλοία. Παρόλα αυτά, η ναυλαγορά είναι σε μία ισορροπία γιατί υπάρχει ζήτηση.

Όσον αφορά τις τιμές των πλοίων, το 2008-2009 ένα LNG Carrirer μεταφορικής ικανότητας 175.000 κυβικών μέτρων κόστιζε 275 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η τιμή είναι ίδια για πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα πλοία.

Γεωστρατηγικές εξελίξεις: «Οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχίες. Ο πόλεμος στην Ουρανία άλλαξε το μοτίβο του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας. Το περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και τα παράγωγά του πήγαιναν στην Ευρώπη. Τώρα η Ρωσία το εξάγει στην Άπω Ανατολή και στην Αφρική.

Πλέον οι αποστάσεις που καλύπτει ένα πλοίο για να το μεταφέρει, τα τονομίλια, έχουν αυξηθεί, άρα έχουν ανέβει και οι τιμές των ναύλων. Όμως, και η Ευρώπη αναγκάστηκε μετά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας να φέρνει πετρέλαιο και τα παράγωγα από μακρινότερες χώρες, άρα με μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος. Η ναυλαγορά πετρελαίου πάει καλά και θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Δημοφιλέστερα

To Top