Οικονομία

Wall Street: Ο καλύτερος μήνας της χρονιάς «έκλεισε» με τον Dow Jones να φτάνει σε νέο υψηλό

Νέο υψηλό για τη φετινή χρονιά «άγγιξε» ο δείκτης Dow Jones, που ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο καλύτερος μήνας (τουλάχιστον μέχρι τώρα) της χρονιάς, με όλους τους δείκτες να μετρούν σημαντικά κέρδη.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκανε άλμα ύψους 520 μονάδων ή 1,47% φτάνοντας τις 35.950 μονάδες.

Ο S&P 500 κατάφερε να περάσει επίσης σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,38% και τις 4.567 μονάδες.

Όσον αφορά στον Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης βρισκόταν υπό πίεση από την έναρξη της πίεσης και τελικά «έκλεισε» στις 14.226 μονάδες μειωμένος κατά 0,23%.

Πάντως, ο απολογισμός του Νοεμβρίου είναι συνολικά εντυπωσιακός. Ο Dow παρουσιάζει κέρδη άνω του 8%, διακόπτοντας ένα καθοδικό σερί τριών μηνών. Αντίστοιχη αύξηση άνω του 8% και για τον S&P 500, αν και μεγαλύτερος κερδισμένος ήταν ο Nasdaq με άνοδο περίπου 10%. Για τους δύο αυτούς δείκτες, πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση τους από τον Ιούλιο του 2022.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq βρίσκονται πολύ κοντά στα υψηλά τους για τη φετινή χρονιά, με την «ψαλίδα» να κυμαίνεται στο 1%, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Δεκέμβριος θα φέρει νέες καλές ειδήσεις.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ελαφρά για το τι θα συμβεί για το υπόλοιπο της χρονιάς, όμως πιθανότατα η αγορά έχει αρκετά πολεμοφόδια για να ολοκληρώσει τη χρονιά ακόμη ψηλότερα» επεσήμανε ο Τόμας Μάρτιν, της Globalt.

Άλλωστε, τα προγνωστικά στα μάκρο είναι σε γενικές γραμμές θετικά. Η οικονομία κινείται σταθερά, οι καταναλωτές έχουν επιδείξει υψηλές αντοχές παρά την αύξηση του κόστους ζωής, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά.

Μόλις σήμερα ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, ο δείκτης δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) κατέγραψε νέα επιβράδυνση άνω του αναμενόμενου στο 3,5% σε ετήσια βάση, από το 3,7% τον Οκτώβριο.

Δημοφιλέστερα

To Top