Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση μετά το χθεσινό άλμα

Προσπάθεια να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ και τον Δεκέμβριο κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών που ωστόσο ξεκίνησε υποτονικά με οραικές απώλειες 0,05% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.274,46 μονάδες και τζίρο στα 5,71 εκατ. ευρώ.

Το χθεσινό άλμα έστειλε τον δείκτη στις 1.275 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 258 εκατ. ευρώ, σημαντικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών (114 εκατ. Ευρώ).

Αιτία η αισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Για πρώτη φορά εξάλλου, οι traders κάνουν λόγο για μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο Απρίλιο από την ΕΚΤ.

Η εικόνα των μετοχών: Ο ΟΤΕ με απώλειες 1%. Η ΓΣ χθες ‘έδωσε το πράσινο φως για νέες αγορές ιδίων μετοχών και διαγραφή των ιδίων μετοχών που κατέχει. Ανοδος 1,38% για την Coca Cola, άνοδο 0,92% στα ΕΛΠΕ, ενώ η μοναδική εισηγμένη στο ΧΑ φαρμακευτική, η Lavipharm, σημειώνει άνοδο 2,2% με την τιμή της μετοχής στα 0,74 ευρώ.

Οριακές απώλειες για την Alpha Bank, πτώση 1,50% για Εθνική, 1% για Πειραιώς, 0,6% για Eurobank. Ουσιαστικά η πορεία αυτών των μετοχών οδηγεί σε ήπιες απώλειες 0,12% το Γενικό Δείκτη.

Με άνοδο άνοιξαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζοντας το ράλι σε μετοχές και ομόλογα και κατά τον τελευταίο μήνα του 2023.

Εντός συνόρων, η αξιολόγηση της Fitch θα μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αγορά προεξοφλεί αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον συγκεκριμένο οίκο.

Δημοφιλέστερα

To Top