Οικονομία

Wall Street: Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα – Νέο υψηλό χρονιάς για τον Dow

Τα κέρδη της Πέμπτης που τον οδήγησαν στο υψηλότερο σημείο του 2023 κατάφερε να διευρύνει σήμερα ο Dow Jones. Πάντως, ευρύτερα το κλίμα στη Wall Street παρέμεινε θετικό, καθώς μετά την ολοκλήρωση του καλύτερου μήνα της χρονιάς και ο Δεκέμβριος «μπήκε» με το δεξί, παρά τον επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησε ο Τζερόμ Πάουελ στις νέες του δηλώσεις.

Στο ταμπλό ο Dow Jones κατέγραψε ουσιαστικά νέο υψηλό χρονιάς στις 36.245 μονάδες, καθώς αυξήθηκε περαιτέρω κατά 0,82%. Μάλιστα, τα κέρδη του σε ετήσια βάση έφτασαν περίπου το 9%.

Στο ίδιο μοτίβο ο S&P 500 που ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,59% και τις 4.594 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq συμπαρασύρθηκε από το ανοδικό ρεύμα και ξεπερνώντας τις αρχικές του απώλειες διαμορφώθηκε τελικά στις 14.305 μονάδες αυξημένος κατά 0,55%.

Αντιστοίχως και για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow ήταν ο μεγάλος κερδισμένος με συνολική άνοδο άνω του 2%, συγκριτικά με τα πολύ χαμηλότερα κέρδη για τους έτερους δείκτες.

O Νοέμβριος, εξάλλου, αποδείχτηκε ο καλύτερος μήνας του 2023 με τους δείκτες να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις. Ο S&P και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 8,9% και 10,7% αντιστοίχως καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιούλιο του 2022, ενώ για τον Dow ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2022 με κέρδη 8,8%. Όμως, παραδοσιακά και ο Δεκέμβριος είναι μήνας με υψηλές αποδόσεις για τις αμερικανικές μετοχές.

Την ίδια ώρα η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των επιτοκίων συνεχίστηκε. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έπεσε και πάλι κάτω από το όριο του 4,3% στο 4,238% με απώλειες της τάξεως των 11 μονάδων βάσης, ενώ περίπου 13 μονάδες έχασε η απόδοση του 2ετούς που άγγιξε το 4,578%.

Ειδικά η πορεία της αγοράς ομολόγων προκάλεσε εντύπωση με φόντο τις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος όχι μόνο διατήρησε την επιφυλακτική του στάση, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως είναι πρόωρη η συζήτηση για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Σε ομιλία του στην Ατλάντα ο πρόεδρος της Federal Reserve επεσήμανε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε η Fed να κηρύξει τη νίκη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό και το παράθυρο νέων αυξήσεων. «Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν προήθηκαν! Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μάκρο και κυρίως την συνεχή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζουν να έχουν την πεποίθηση πως, όχι μόνο η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά πως η έναρξη του καθοδικού κύκλου θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ίσως δε, κι από την άνοιξη.

Δημοφιλέστερα

To Top