Πολιτική

Αχτσιόγλου κατά του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια: Η προστασία που δίνεται στους ευάλωτους είναι για το θεαθήναι

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ άσκησε η ανεξάρτητη βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια.

Στη πρώτη της ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας μετά την αποχώρηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου επιτέθηκε μονόπλευρα στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι επιμένει στην επιβλαβή στρατηγική της επιλογή, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από λαϊκά και μεσαία στρώματα της χώρας προς funds του εξωτερικού.

«Το 2023 σημειώνεται ρεκόρ πλειστηριασμών 15ετίας. Πάνω από 65.000 είναι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στην οποία οδήγησε η στρατηγική επιλογή που κάνατε για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

«Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, τα τελευταία τρία χρόνια τα πράγματα εξελίχθηκαν με πολύ χειρότερο τρόπο και από το σενάριο που είχε προβλέψει τότε η αντιπολίτευση, όταν έκρουε τότε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Τι συνέβη δηλαδή; Τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι δανειολήπτες έχουν βρεθεί σε ένα εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτης κατοικίας, σε funds τα οποία λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτα», υποστήριξε.

Παράλληλα, διέψευσε το επιχείρημα της ΝΔ ότι το ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί, αντιτείνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40 δισεκ. ευρώ».

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, γι αυτό ευθύνεται η στρατηγική επιλογή που έκανε η ΝΔ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους η οποία έχει τρία χαρακτηριστικά:

-πρώτον: ρευστοποίηση περιουσιών και γενικευμένες πτωχεύσεις ως το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους,

-δεύτερον: καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, υπό την έννοια ότι κανένας πολίτης που οφείλει δεν παραμένει κύριος ιδιοκτήτης του σπιτιού του, και

-τρίτον: οι μεταβιβάσεις των δανείων από τις τράπεζες στα funds διέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο του 2003 στο οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης, πριν από την αναγκαστική εκτέλεση.

Επικριτική ήταν η κ. Αχτσιόγλου και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υποστηρίζοντας ότι δεν προσφέρει ουσιαστικές λύσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top