Οικονομία

Ιστορικό ράλι για τον χρυσό – Πώς και γιατί να επενδύσετε στο «βασιλιά των μετάλλων» (πίνακες)

Η επένδυση σε χρυσό μπορεί να διαφοροποιήσει και να σταθεροποιήσει το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, ειδικά σε περιόδους οικονομικών αναταραχών.

O χρυσός έχει προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, αφού η αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύει την τιμή του.

Το ράλι του χρυσού ανέρχεται περίπου στο 16% από τις αρχές Οκτωβρίου, άνοδος η οποία προκλήθηκε αρχικά από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά κατέληξε να οδηγείται από τις εκτιμήσεις που αφορούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve μέσα στο 2024.

Σήμερα ειδικά η τιμή spot «έπιασε» πρόσκαιρα νέο ιστορικό υψηλό στα 2.100 δολάρια την ουγγιά, αν και σταδιακά υποχώρησε και πάλι. Στις 18.00 ώρα Ελλάδος η διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου στο Comex βρισκόταν στα 2.043 δολάρια την ουγγιά έχοντας κερδίζει πάνω από 4% την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, μάλιστα, το σύνολο των αναλυτών μοιάζει να συμφωνεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων επί μακρόν.

Το Forbes συνέθεσε μία ανάλυση όσον αφορά μία από τις παλαιότερες μορφές επένδυσης του κόσμου, παρέχοντας απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις των επενδυτών.

Πόσος χρυσός υπάρχει;

Σύμφωνα με το World Gold Council (WGC), ο συνολικός όγκος του χρυσού ο οποίος έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα θα χωρούσε σε ένα δωμάτιο με διαστάσεις 21 κυβικών μέτρων.

Σχεδόν όλος ο χρυσός (90%) έχει εξορυχθεί από τη δεκαετία του 1850. To WGC αναφέρει πως ο μισός χρυσός ο οποίος εξορύχθηκε την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε κοσμήματα. Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο μετατράπηκε σε ράβδους και νομίσματα, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε στην τεχνολογία και τα αποθέματα χρυσού.

Ποιός κατέχει χρυσό;

Δημοφιλέστερα

To Top