Οικονομία

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

Είναι πολύ πρώιμο για να χαρακτηριστεί «Santa Rally». Άλλωστε, δείχνει μια ξαφνική τάση των επενδυτών να τοποθετηθούν ξανά σε αυτό και μια… αθεράπευτη αισιοδοξία να έχει καταλάβει ολόκληρο το οικοσύστημα. Ετοιμάζεται να αφήσει το έτος με ένα ράλι το οποίο ξεπερνά το 150% και με την τιμή του να ξεπερνά τα 40.000 δολάρια. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με το Bitcoin;

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, από απόψεως όγκου, διακίνησης και αξίας κρυπτονόμισμα σέρνει έναν «χορό» ανόδου γεμίζοντας αισιοδοξία τις αγορές οι οποίες είχαν σχεδόν… εθιστεί στα άσχημα νέα το τελευταίο διάστημα. Το κλίμα είναι τέτοιο που πλέον αναλυτές προβλέπουν νέο ράλι του Bitcoin, δίνοντας μάλιστα πιθανή τιμή-στόχο ως και τα 100.000 δολάρια!

Για όλα φταίει… η Fed

Η ξαφνική μεταστροφή των επενδυτών έχει, φυσικά, μια βάση. Και, ουσιαστικά, στηρίζεται στο ότι η μεγάλη μερίδα της αγοράς (επανα)προσανατολίζεται προς τα safe haven assets. Η προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια του οικοσυστήματος να δώσει στα ψηφιακά assets τον χαρακτηρισμό του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου ή, σε πιο… τραβηγμένη εκδοχή του «ψηφιακού χρυσού», τώρα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει πρόσφορο έδαφος.

Αυτό από τη μία λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και της εντύπωσης ότι αυτή βαδίζει σε ένα λεπτό σκοινί. Από την άλλη, τροφοδότης του σημερινού ράλι είναι και οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve Bank θα αναγκαστεί -επιτέλους- να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Αυτή η προσδοκία έχει οδηγήσει σε ένα ιστορικό ρεκόρ ανόδου τον χρυσό και το bitcoin, έστω και από… κεκτημένη ταχύτητα ή συνήθεια (να επωφελείται από ένα αδύναμο δολάριο), ακολουθεί στους ίδιους ρυθμούς. Διότι η Fed, δια στόματος Τζερόμ Πάουελ, μπορεί να ανακοινώνει ότι δεν θα προχωρήσει (τουλάχιστον προς ώρας και μέχρι να σταθεροποιηθεί στο 2% ο πληθωρισμός) σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που μεταφράζεται ωστόσο από την αγορά ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει και σε αυξήσεις.

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών που δείχνουν τη θέληση να επιστρέψουν στα κρυπτονομίσματα δίνει και το τέλος του κύκλου των σκανδάλων που συγκλόνισαν το οικοσύστημα, “καίγοντας” δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως retail επενδυτών τα οποία ακόμα… αναζητούνται. Ο ιδρυτής και επικεφαλής του ανταλλακτηρίου FTX και της Alameda Research, Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ βρίσκεται στη φυλακή (αντιμέτωπος με ποινές που επιφέρουν 100 χρόνια κάθειρξης), ο ιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου του πλανήτη, Binance, Τσάνπενγκ Ζάο, δήλωσε ένοχος για κακούργημα, παραιτήθηκε και το ανταλλακτήριο οδηγήθηκε σε συμβιβασμό με πρόστιμο 4 δισεκατ. δολαρίων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ φαίνονται να κερδίζουν τον «πόλεμο» και να προχωρούν το «ξεκαθάρισμα» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, γεγονός το οποίο ευνοεί στην δημιουργία κλίματος ασφαλείας.

100.000 δολάρια
Εν αναμονή του Bitcoin ETF αλλά και του halving που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2024, έχουν αρχίσει οι «χρησμοί» που θέλουν το βασικό κρυπτονόμισμα να συνεχίζει το τωρινό του ράλι, φτάνοντας ως και τις 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Standard Chartered, η οποία επαναφέρει την πρόβλεψή της (από τον περασμένο Απρίλιο) ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 100.000 δολάρια ως το τέλος του ερχόμενου έτους, αποδίδοντας αυτή την πιθανότητα στην έγκριση μιας σειράς από ETFs.

Δημοφιλέστερα

To Top