Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: 12+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι σας συμφέρει περισσότερο

Τις αντοχές του πράσινου τιμολογίου που επιλέγει η κυβέρνηση για την πλειονότητα των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να τεστάρουν από τη νέα χρονιά περισσότεροι από 7.000.000 καταναλωτές.

Η κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από τις αρχές του 2024 δημιουργεί εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην αγορά και οι εταιρείες καλούνται να υπακούσουν στις κυβερνητικές παραινέσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και ευκολία στη σύγκριση τιμών. Τι είναι πιο συμφέρον όμως για τους καταναλωτές;

Ακόμη είναι δύσκολο να το απαντήσει κανείς, καθώς η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο η αγορά, για να δείξει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν οι αλλαγές στο κόστος ενέργειας.

Πολλοί από τους προμηθευτές θεωρούν ότι ο Δεκέμβριος δεν προσφέρεται για να προσελκύσουν πελατολόγιο και να αποδυναμώσουν το πράσινο τιμολόγιο που έρχεται σαν σίφουνας στην αγορά και εκτιμάται ότι θα πάρει τη μερίδα του λέοντος σε πελατολόγιο. Οι προμηθευτές ελπίζουν να «ξεφουσκώσει» γρήγορα, ώστε να πουλήσουν τα δικά τους τιμολογιακά πακέτα. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να το υπονομεύσουν πριν ακόμη εμφανιστεί, υποστηρίζοντας ότι στη ζυγαριά του κόστους είναι πιο ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα τιμολόγια που έχουν στο καλάθι τους.

Ετσι, η… σπαζοκεφαλιά των τιμολογίων παραμένει, με τους καταναλωτές να προστρέχουν σε βοήθεια για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Ακολουθούν μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που συνεχίζουν να θολώνουν την αγορά και δίνει απαντήσεις σε εκείνους που θα επιλέξουν να μείνουν ή να φύγουν από έναν πάροχο.

1) Η κυβέρνηση αλλάζει τα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου, τι πρέπει να προσέξω;

Οι εταιρείες προμήθειας έχουν ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου (κάποιοι και νωρίτερα) να ενημερώνουν με emails αλλά και τηλεφωνικά τους πελάτες τους για τις νέες χρεώσεις. Τα ειδοποιητήρια γνωστοποιούν την υπαγωγή τους στο ενιαίο (πράσινο) τιμολόγιο, ενώ τους επισημαίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο πρόγραμμα που έχουν ήδη επιλέγοντας το ειδικό link που τους έχουν αποστείλει.

Ο καταναλωτής πάντως που θα θελήσει να αφιερώσει χρόνο για να καταλάβει τι είναι το πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου όπου η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα δημοσιεύσει μια πρώτη συγκεντρωτική εικόνα των πράσινων τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.

Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιολογήσουν την προσωρινή κατάταξη των προμηθευτών με βάση το κόστος της κιλοβατώρας και όχι την οριστική.

Δημοφιλέστερα

To Top