Διεθνή

Ισραήλ: Χαρακτηρίζει τη θητεία του ΓΓ του ΟΗΕ «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λίγες ώρες αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες κίνησε σπάνια διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Έλι Κόεν μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο Γκουτέρες χρησιμοποίησε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ για να παραπέμψει επισήμως την κατάσταση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για συζήτηση, προτρέποντας τα 15 κράτη μέλη του να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή» στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Χίλαντ Ερντάν περιέγραψε την κίνηση του Γκουτέρες ως «περισσότερη απόδειξη της ηθικής διαστρέβλωσης του Γενικού Γραμματέα και της μεροληψίας του εναντίον του Ισραήλ» και τον κατηγόρησε ότι «(επιλέγει) να συνεχίσει να παίζει στα χέρια της Χαμάς».

H διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και του ΟΗΕ ξέσπασε τον Οκτώβριο, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ζητούν την παραίτηση του Γκουτέρες, αφού είπε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στη χώρα της 7ης Οκτωβρίου «δεν έγιναν στο κενό», μία δήλωση με την οποία προσπάθησε να υποστηρίξει πως προτού κάποιος επιτεθεί, σημαίνει πως κάτι άλλο έχει προηγηθεί, και που πυροδότησε μια τέτοια αντίδραση.

Δημοφιλέστερα

To Top