Οικονομία

Επαγγελματικά ακίνητα: Αυξήσεις μόνο 3% στα ενοίκια για όλο το 2024

Παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και προστασία για επιχειρήσεις ενοικιαστές παρέχει η νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση της επιβολής πλαφόν 3% στις αυξήσεις που γίνονται στις εμπορικές μισθώσεις. Για τα επαγγελματικά ακίνητα, συνεχίζεται η επιβολή ανώτατου ορίου στις αναπροσαρμογές μισθωμάτων την ώρα που στην κατοικία τα ενοίκια αυξάνονται με φρενήρη ρυθμό.

Ειδικότερα, στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» προβλέπεται ότι για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων επιτρέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό 3% κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος του έτους 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο πλαφόν είχε εφαρμοστεί και φέτος, αλλά και το 2022. Η χρονική επέκταση του πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων έγινε με το επιχείρημα της προστασίας των επαγγελματικών μισθωμάτων από την μεγάλη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πανω αποι 10% ). Οι ιδιοκτήτες, όμως, θεωρούν ότι η συνέχιση του πλαφόν με ΔΤΚ 3% δημιουργεί τεράστιες αδικίες σε βάρος ιδιαίτερα των καλόπιστων εκμισθωτών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται γιατί είχαν διατηρήσει χαμηλά τα μισθώματά τους επί σειρά ετών, και τώρα «τιμωρούνται» για τη στάση τους αυτή.

Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως «η ρύθμιση αυτή είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση αντικοινωνικού χαρακτήρα αφού στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερής και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανενόχλητη τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο!».

Θεωρούν, δε, ότι το πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών επαναφέρει από το παράθυρο το «Ενοικιοστάσιο», που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα.

Οι επαγγελματικοί φορείς από την πλευρά τους όμως τονίζουν πως η παράταση της ισχύος του εν λόγω μέτρου θα αποτελέσει ένα ανάχωμα για τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σε μια δυσχερή συγκυρία.

Υπενθυμίζεται οτι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι μισθώσεις με εκμισθωτή:
α) Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας,

β) εταιρείες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων,
γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ.
δ) εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο, και στις θυγατρικές εταιρείες τους.

Δημοφιλέστερα

To Top