Οικονομία

Εurostat: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

Κατά 0,1% υποχώρησε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε σταθερό, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι το β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και σε επιπέδο ΕΕ και σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 0,6% στη ζώνη του ευρώ και 0,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ έμεινε σταθερό το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε αύξηση 2,1%, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ανακοίνωσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η Μάλτα (+2,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,9%), την Εσθονία (-1,3%) και Φινλανδία (-0,9%).

Η απασχόληση

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,2% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2023.

Δημοφιλέστερα

To Top