Αθλητισμός

Τουρκμενιστάν: Ο πανίσχυρος πρώην πρόεδρος έφτιαξε μία… ανίκητη ποδοσφαιρική ομάδα

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η εμπλοκή της πολιτικής με το άθλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής…

Ένεκα και της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα, να θυμηθούμε ότι την προηγούμενη δεκαετία στην Τουρκία είχαμε την κατακόρυφη άνοδο της Μπασάκσεχιρ που έφτασε να κατακτήσει το 2020 και το πρωτάθλημα. Η Μπασάκ πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη, αλλά η κόντρα του Ερντογάν με τους οπαδούς των μεγάλων ομάδων της Πόλης (Φενέρ, Γαλατά, Μπεσίκτας) την έφερε στο… προσκήνιο.

Υπάρχουν τα παραδείγματα της Μάντσεστερ Σίτι (ελέγχεται από το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι), της Παρί (από το αντίστοιχο του Κατάρ) και της Νιούκαστλ (απ’ αυτό της Σαουδικής Αραβίας).

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη δυτική όχθη της Κασπίας θάλασσας, στο Τουρκμενιστάν, δεν έχει προηγούμενο.

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ (ο οποίος άφησε τη θέση του στον γιο του Σερντάρ κι ο ίδιος έγινε τιμής ένεκεν Πρόεδρος του Συμβουλίου του Λαού του Τουρκμενιστάν) αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.


Gurbanguly_Berdimuhamedow

Για να δείξει μάλιστα το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα (καθώς η χώρα του δεν φημίζεται τόσο για την ποδοσφαιρική της κληρονομιά, αλλά για το απόλυτα αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλλει αλλά και τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου) αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα από το μηδέν.

Έτσι γεννήθηκε η FK Arkadag η οποία αν και νεοσύστατη όχι απλά πήρε μία θέση στη μεγάλη κατηγορία της χώρας, αλλά κατάφερε να προσελκύσει του κορυφαίους 17 ποδοσφαιριστές της χώρας οι οποίοι… αυθόρμητα αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τους συλλόγους στους οποίους αγωνίζονταν.

Δημοφιλέστερα

To Top