Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι 11 ανατροπές που αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά

Μετά από πολλές μικρές -αλλά και ορισμένες μεγάλες υποχωρήσεις- σε επιμέρους διατάξεις, το νέο φορολογικό ψηφίστηκε χθες και σε τρεις εβδομάδες περνάει από τη θεωρία στην πράξη.

Με τις αλλαγές τα τελευταίας στιγμής πάντως, «διασώζoνται»:

– συμβόλαια αγοραπωλησίας για τα οποία έχουν δοθεί μετρητά ως προκαταβολή: προχωρούν κανονικά αν τα μετρητά καταγράφονται σε προσύμφωνα ή ιδιωτικά έγγραφα που έχουν συνταχθεί πριν την ψήφιση του νέου νόμου

– καφενεία σε χωριά ή νησιά με λίγους κατοίκους (500 ή 3.100 αντίστοιχα)που απαλλάσσονται πλήρως (εξαιρούνται) από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα

– για περίπτερα και ψιλικατζίδικα: οι πωλήσεις καπνικών δεν μετράνε στον τζίρο τους για τον υπολογισμό τεκμαρτού εισοδήματος και φόρου. Άρα, για παράδειγμα, περίπτερο στο Σύνταγμα ή στην Ακρόπολη που πουλάει σουβενίρ ή φορτιστές και καλώδια USB σε τουρίστες, δεν απαλλάσσεται αλλά φορολογείται με προσαύξηση 5% λόγω υψηλού τζίρου.

– Ταξί: οι επαγγελματίες που έχουν το 25% της άδειας, έχουν έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα. Αν έχουν μεγαλύτερο μερίδιο, φορολογούνται με τεκμαρτό χωρίς έκπτωση. Για παράδειγμα, δύο επαγγελματίες που μοιράζονται 50%-50% 70%-30% το ταξί, πληρώνουν και οι δύο ξεχωριστά ολόκληρο τεκμήριο. Αν είναι τρεις και ο ένας έχει το 50% ενώ οι άλλοι δύο από 25%, αυτοί έχουν έκπτωση 50% αλλά όχι ο άλλος συνέταιρος.

– ασφαλιστικοί σύμβουλοι: απαλλάσσονται πλήρως (σαν «μπλοκάκηδες») αν συνεργάζονται με μία ή και δύο ασφαλιστικές εταιρίες.

1+ 10 ανατροπές

Βάζοντας στόχο τη διασφάλιση 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή ως το 2026, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες η κυβέρνηση ρίχνει 11 νέα “όπλα” στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής: ψηφιακούς ελέγχους «παντού», τεκμήρια για επαγγελματίες, «κυνήγι» στο λαθρεμπόριο, απαγορεύσεις (έως και κατάργηση) των μετρητών σε συναλλαγές.

Επιβάλλει όμως και «τέλος ανθεκτικότητας 0,5 έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, αλλά και νέους κανόνες και ΦΠΑ στα airbnb.

Από την άλλη, για τους «νομοταγείς» προσφέρει μείωση 50% του Τέλους Επιτηδεύματος (με προοπτική κατάργησης αλλά και περαιτέρω μείωσης και άλλων φόρων) και «μπόνους» έως 3.000 ευρώ για όσους αποκαλύπτουν πλαστές αποδείξεις και αλλά περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω στη δημόσια Υγεία και Παιδεία,μέσα στο 2024.

Δημοφιλέστερα

To Top