Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πράσινο φως από την ΔΟΕ για συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών ως ουδέτεροι

Τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι, αποφάσισε να επιτρέψει η ΔΟΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, οι αθλητές/τριες των δύο χωρών -που τελούν υπό καθεστώς αποκλεισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022- θα μπορούν να μετάσχουν ως ουδέτεροι/ες, αποκλειστικά σε ατομικά αγωνίσματα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποστηρίξει ενεργά την εισβολή.

Η ΔΟΕ ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι θα πρέπει να κερδίσουν την πρόκριση μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται για κάθε άθλημα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο «Παρίσι 2024». Οπως διευκρινίζεται, μέχρι στιγμής μόνο οκτώ αθλητές/τριες από τη Ρωσία και τρεις από τη Λευκορωσία έχουν κερδίσει την πρόκρισή τους, σε αντίθεση με περίπου 60 Ουκρανούς.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι Μεμονωμένοι Ουδέτεροι Αθλητές, που έχουν προκριθεί μέσω των υπαρχόντων συστημάτων πρόκρισης των Διεθνών Ομοσπονδιών, θα κηρυχθούν επιλέξιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που υπογραμμίζονται παρακάτω. Μεμονωμένοι Ουδέυτεροι Αθλητές είναι αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο».

Δημοφιλέστερα

To Top