Αθλητισμός

Tι φόρο θα πληρώσουν τελικά οι επαγγελματίες ανά κλάδο το 2024

Με 10 νέα μέτρα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η Εφορία «κλειδώνει» το ταμείο των επιχειρήσεων, καταγράφει κάθε είσπραξη από κάρτες και POS προτού καν τυπωθεί η απόδειξη, περιορίζει και τιμωρεί τη χρήση μετρητών, αλλά εξαφανίζει από την αγορά και όποιο πρατήριο καυσίμων πιάνεται για νοθεία ή λαθρεμπόριο.

Το 2024 οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ βάσει των myDATA, με αποτέλεσμα οι «αμελείς» επιχειρήσεις και επαγγελματίες να πληρώνουν έξτρα φόρο ή και πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν διαβιβάζουν ορθά τα έσοδά τους στην Εφορία!

Από όλα τα φοροελεγκτικά μέτρα του νομοσχεδίου, πάντως, εκείνο που συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι το τεκμαρτό καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο πηγαίνει πακέτο με μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος και έτσι πολλοί βγαίνουν κερδισμένοι ή έχουν μικρότερη επιβάρυνση.

Τι συμφέρει
Οι ανατροπές αυτές αλλάζουν άρδην το φορολογικό status 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Φέρνουν έτσι πολλή δουλειά στα λογιστικά γραφεία, τα οποία καλούνται να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις νέες υποχρεώσεις και να τους καθοδηγήσουν τι, πώς και πόσα πρέπει να δηλώνουν, αν συμφέρει να συστήσουν εταιρείες ή και να ζητήσουν να τους ελέγξει η Εφορία προκειμένου να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις.

Δεν είναι πάντως όλοι οι επαγγελματίες το ίδιο, ούτε ίδιες οι ανάγκες και οι λύσεις για όλους. Παρά τη γενική εντύπωση, το νέο μοντέλο φορολόγησης δεν είναι οριζόντιο, αλλά έχει πολλές ταχύτητες, εξαιρέσεις και «παράθυρα», που διαφοροποιούν σημαντικά τους φορολογικούς σκοπούς κάθε έναρξης, μεταβολής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Βασικό κριτήριο στις αποφάσεις τους θα είναι όχι τόσο οι μαζικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, αλλά μια απλή σύγκριση του φετινού εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος με το τι θα έδειχνε αν δήλωναν κέρδη όσο το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα που θα προκύψει το 2024 στη δική τους περίπτωση.

Ποιοι ελαφρύνονται

Στο προοίμιο του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει πως σκοπός του είναι «η μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους».

Δημοφιλέστερα

To Top