Αθλητισμός

Άστον Βίλα: Από το κυνήγι της τετράδας, στο… κυνήγι της Λέστερ – Δείτε βίντεο

Η σεζόν της Premier League ξεκινάει και στις τάξεις της Άστον Βίλα επικρατεί ψυχρολουσία. Πλέον, με 16 αγωνιστικές παιγμένες, μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως αυτή λειτούργησε ευεργετικά.

Το βαρύ 5-1 της πρεμιέρας από τη Νιούκαστλ –που από την πλευρά της είχε στόχους ίδιους με τους «χωριάτες» αλλά με τη βασική διαφορά ότι είχε τον τίτλο του φαβορί ως προς να τους πετύχει– δεν τρόμαξε τον Ουνάι Έμερι και τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι από την άφιξη του Ισπανού στο Μπέρμιγχαμ και ειδικά κατά την καλοκαιρινή προετοιμασία έφτιαξαν μια ομάδα για να κερδίζει και να διεκδικεί.

Το μεγάλο στοίχημα της Πρέμιερ Λιγκ άκουγε στο όνομα Άστον Βίλα και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διαφορά της από την κορυφή και την πρώτη Λίβερπουλ, που απέχει μόλις δύο βαθμούς. Αλλά κυρίως επιβεβαιώνεται από την αγωνιστική της συμπεριφορά.

Τα συστατικά της έως τώρα επιτυχίας

Ο Έμερι, που είχε φύγει σαν κυνηγημένος και «λίγος» για την Άρσεναλ, την οποία κέρδισε το Σάββατο μετά την επίσης νίκη 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι, είναι ο προπονητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τους περισσότερους κερδισμένους βαθμούς από τότε που πάτησε ξανά το πόδι του στο Νησί.

Το σύνολο κάνει τόσο καλά τις δουλειές του στον αγωνιστικό χώρο που είναι δύσκολο να γίνει η διάκριση προς το πρόσωπο κάποιων. Σε βάθος τριών αγωνιστικών ίσως να ξεχώριζε η σημαντικότητα του Μπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος έλειψε με κάρτες κόντρα στη Μπόρνμουθ, την ομάδα που πήρε το 2-2 και έκοψε σερί δύο νικών της Βίλα. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες κάτω από την εστία είναι βράχος, η άμυνα με τον Πάου Τόρες που προσαρμόστηκε και την καθοδηγεί έχει περιορίσει τα επιρρεπή λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, Καμαρά και Ντούγκλας Λουίς «τρέχουν» τον άξονα, και η επίθεση (34 γκολ, 2η καλύτερη της λίγκας) είναι εκεί για να μαζέψει τα όποια κακώς κείμενα των προηγούμενων (20 γκολ παθητικό, 4η καλύτερη) με τους Μπέιλι και ΜακΓκιν που έρχονται από πίσω, αλλά και με την εκτελεστική δεινότητα του Όλι Γουότκινς. Τεράστια είναι και η συνεισφορά του Γιούρι Τίλεμανς. Από την άλλη, λύσεις δίνει και ο Μουσά Ντιαμπί, αλλά φαίνεται πως το 4-4-1-1 χωρίς αυτόν της ταιριάζει περισσότερο.


15 HOME WINS IN A ROW | Aston Villa 1-0 Arsenal

Το «Βίλα Παρκ» είναι φρούριο και πλέον έχει και παλμό. Οι 15 σερί νίκες πρωταθλήματος στο Μπέρμιγχαμ (8 για την τρέχουσα σεζόν) τα λένε όλα από μόνες τους, μπροστά σε μια μεθυσμένη εξέδρα που ζει την ξέφρενη πορεία έχοντας βάσιμες ελπίδες -με τα υπάρχοντα δεδομένα- πως στη… χειρότερη, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα χαρεί την ομάδα της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 0.3% της OPTA και το βατό πρόγραμμα

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες οι «υπερυπολογιστές» της OPTA μέτρησαν τις πιθανότητες που έχουν οι ομάδες για κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, δίνοντας στην ομάδα του Έμερι το ισχνό 0.3%, ενώ στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου το πιο ρεαλιστικό σενάριο σύμφωνα με τα νούμερα έμοιαζε η 7η θέση με κάτι λιγότερο από 18% (υψηλότερο ποσοστό για τις 20 θέσεις της λίγκας, σύμφωνα με μετρήσεις στην 6η αγωνιστική).

Μετά και την 16η αγωνιστική, πάντα σύμφωνα με την OPTA, η Βίλα είναι το πιο πιθανό να τερματίσει στην 4η θέση με 40.1%, αλλά σημαντικά έχουν ανέβει και τα ποσοστά της για την τριάδα. Στο 20.2% ανέρχεται το ποσοστό για την 3η θέση (αυτή που κατέχει τώρα) και στο 8.6% για τη δεύτερη.

Τώρα όσον αφορά την κορυφή οι πιθανότητες έχουν ανέλθει στο 3.2%, ενώ η τέταρτη Μάντσεστερ Σίτι των πέντε βαθμών λιγότερων (επτά από την κορυφή) εξακολουθεί να φαντάζει το μεγάλο φαβορί για ακόμη μία κούπα (45.4%). Βεβαίως όλα αυτά είναι μακροχρόνια και για να γίνει ακόμα πιο σοβαρή αυτή η κουβέντα θα πρέπει αρχικά να κλείσει το έτος όπως θα άρμοζε σε μια ομάδα που όντως θέλει να πάει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Τέσσερα είναι τα παιχνίδια που απομένουν για το σύνολο του Έμερι μέσα στον Δεκέμβριο, σε ένα πρόγραμμα που μοιάζει αρκετά βατό με θεωρητικά πιο δυνατή αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Μπρέντφορντ εκτός, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ εντός, Μπέρνλι εντός και Έβερτον εκτός, πριν ψάξει μπροστά στο κοινό της εκδίκηση από τη Νιούκαστλ).

Do it like Leicester

Μετά το πέρας 16 αγωνιστικών οι 35 βαθμοί της Βίλα έχουν ανοίξει για τα καλά την όρεξη των οπαδών της, που πλέον λιγότερο δειλά αρχίζουν να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν σε ένα ανάλογο επίτευγμα με αυτό της Λέστερ. Δυο ποδοσφαιρικές περιπτώσεις που έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και δύο βασικές διαφορές.

Μπορεί τα χρήματα που έχουν επενδυθεί με εκείνα που είχαν δώσει οι «αλεπούδες» τη σεζόν 2015-16 να είναι πολλά περισσότερα, μπορεί ο Έμερι να είναι απείρως καλύτερος προπονητής από τον Κλάουντιο Ρανιέρι, όμως δεν είναι παράλογο να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δημοφιλέστερα

To Top