Οικονομία

Τιμολόγια: Πώς θα λύσετε τον γρίφο για φθηνότερο ρεύμα – Τι σας συμφέρει

Τις αντοχές του πράσινου τιμολογίου που επιλέγει η κυβέρνηση για την πλειονότητα των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να τεστάρουν από τη νέα χρονιά περισσότεροι από 7 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από τις αρχές του 2024 δημιουργεί εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην αγορά και οι εταιρείες καλούνται να υπακούσουν στις κυβερνητικές παραινέσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και ευκολία στη σύγκριση τιμών. Τι είναι πιο συμφέρον όμως για τους καταναλωτές ακόμη είναι δύσκολο να το απαντήσει κανείς, καθώς η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο η αγορά για να δείξει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν οι αλλαγές στο κόστος ενέργειας.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το πράσινο τιμολόγιο έρχεται σαν σίφουνας στην αγορά και θα πάρει τη μερίδα του λέοντος σε πελάτες. Όμως οι προμηθευτές εκτιμούν ότι λόγω της εορταστικής περιόδου η μάχη των μεριδίων θα δοθεί από την νέα χρονιά, με στόχο να πουλήσουν τα δικά τους τιμολογιακά πακέτα. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να υπονομεύσουν ήδη το πράσινο τιμολόγιο, υποστηρίζοντας ότι στη ζυγαριά του κόστους είναι πιο ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς. Όμως τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στις αρχές του μήνα που δεν είναι τα τελικά (σ.σ θα οριστικοποιηθούν στις 31 Δεκεμβρίου, με βάση την μέση τιμή της χονδρεμπορικής), δεν δείχνουν αξιόλογες μεταβολές για τον Γενάρη σε σχέση με το ισχύον καθεστώς των επιδοτήσεων εφόσον η χονδρική τιμή δεν εμφανίσει κάποια ραγδαία αύξηση.

Η επιλογή του σωστού τιμολογίου αποτελεί πάντως για την πλειοψηφία των καταναλωτών μία μεγάλη σπαζοκεφαλιά. Το «business stories» σταχυολόγησε μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που συνεχίζουν να θολώνουν το τοπίο στην αγορά και δίνει απαντήσεις σε εκείνους που θα επιλέξουν να μείνουν ή να φύγουν από έναν πάροχο.

1) Η κυβέρνηση αλλάζει τα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου, τι πρέπει να προσέξω;

Οι εταιρείες προμήθειας έχουν ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου να ενημερώνουν με emails αλλά και τηλεφωνικά τους πελάτες τους για τις νέες χρεώσεις. Τα ειδοποιητήρια γνωστοποιούν την υπαγωγή τους στο ενιαίο (πράσινο) τιμολόγιο, ενώ τους επισημαίνουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο πρόγραμμα που έχουν ή να επιλέξουν άλλο πατώντας το ειδικό link που τους έχουν αποστείλει.

Ο καταναλωτής πάντως που θα θελήσει να ασχοληθεί με το νέο ειδικό τιμολόγιο, μπορεί να επισκεφτεί τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η οποία έχει δημοσιεύσει μια πρώτη συγκεντρωτική εικόνα των πράσινων τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Οι καταναλωτές μπορούν επομένως να αξιολογήσουν την προσωρινή κατάταξη των προμηθευτών με βάση το κόστος της κιλοβατώρας και όχι την οριστική. Και αυτό γιατί το πράσινο τιμολόγιο σε αυτό το στάδιο εμπεριέχει μόνο τη βασική τιμή προμήθειας και τους συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης (ρήτρα αναπροσαρμογής) και όχι την τελική τιμή όπως αυτή θα διαμορφωθεί με όλες τις παραμέτρους (το άθροισμα της βασικής τιμής και ενός περίπλοκου μηχανισμού διακύμανσης) από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

2) Μπορώ να υπολογίσω από τώρα πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα τον Ιανουάριο του 2024 στο πράσινο τιμολόγιο;

Με κάποια σενάρια τιμών που συνδέονται με εκτιμήσεις για την μέση πορεία της χονδρεμπορικής τιμής το Δεκέμβριο, προβλέπεται ότι οι τιμές θα κινηθούν στα επίπεδα των 0,15 λεπτών η κιλοβατώρα, περίπου στα επίπεδα δηλαδή της κρατικής επιδότησης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην μελέτη των τιμολογίων που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι καθώς υπάρχουν παγίδες με την Χρέωση του Μηχανισμού Διακύμανσης που τα όρια ενεργοποίησής του διαφέρουν ανά εταιρία. Και αυτό γιατί κάθε προμηθευτής πρέπει να ορίσει κατά βούληση, το εύρος χονδρεμπορικών τιμών (ανώτερο και κατώτερο), βάσει του οποίου θα επιβαρύνεται ο πελάτης. Έτσι αν η μέση τιμή του Δεκεμβρίου είναι χαμηλότερη του κατώτερου ορίου ασφαλείας που έχει ορίσει ή υψηλότερη του ανώτατου ορίου τότε επιβαρύνεται με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δημοφιλέστερα

To Top