Διεθνή

Σε απόγνωση οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα: Έφοδοι στα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, φόβοι για κοινωνική κατάρρευση

Η Χαμάς λέει πως αντεπιτίθεται σήμερα στις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος της Γάζας, την ώρα που παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως η δημόσια τάξη καταρρέει καθώς η πείνα εξαπλώνεται, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια μαζική έξοδο προς την Αίγυπτο.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό από την έναρξη του πολέμου πριν από δύο και πλέον μήνες και τα σύνορα με την Αίγυπτο αποτελούν τη μοναδική άλλη διέξοδο.

Οι περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι λένε πως είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο ή τρόφιμα στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και οι μάχες μαίνονται.

Οι κάτοικοι της Γάζας καταγγέλλουν πως όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο, όπως και τους βομβαρδισμούς, περιγράφοντας πως πραγματοποιούν απεγνωσμένες εφόδους σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

«Άραγε περίμενε κανείς από εμάς ότι ο λαός μας θα πέθαινε από την πείνα, είχε περάσει από κανενός το μυαλό η σκέψη αυτή πριν;», έγραψε ο Ρόλα Γκάνιμ, μεταξύ των πολλών που εκφράζουν απόγνωση στα μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κίνδυνος ελλοχεύει τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια να τα σταματήσουν απελπισμένοι κάτοικοι ή ακόμα και να τα υποχρεώσουν να επιβραδύνουν ταχύτητα σε μια διασταύρωση, δήλωσε ο Καρλ Σκάου, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Δημοφιλέστερα

To Top