Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για φορολογικές απάτες: Πάνω από 15 εκατ. ευρώ η λεία

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών, προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».


apati-fpa1


apati-fpa2


apati-fpa3


apati-fpa4


apati-fpa5


apati-fpa6


apati-fpa7


apati-fpa8


apati-fpa9


apati-fpa10

Πώς δρούσαν

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

– χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιρειών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,

– δήλωναν ως έδρα των εταιρειών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,

– χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,

Δημοφιλέστερα

To Top