Πολιτική

Σκυλακάκης σε δημάρχους: Ουδεμία σχέση με ιδιωτικοποίηση του νερού η μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αναφερόμενος ο υπουργός στη σκοπιμότητας της μεταρρύθμισης τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.

Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε, είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σημείωσε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ.

Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, παρουσίασε στοιχεία, η ορθότητα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν από τους αιρετούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.

Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.

Για τους εργαζόμενους ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.

Δημοφιλέστερα

To Top