Πολιτική

Κασσελάκης: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη ήταν σκληρή και τιμωρητική

Την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση ενός απλού και σταθερού σε βάθος δεκαετίας συστήματος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών.

«Η ιδέα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, είναι κουζουλή, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι αποτυχία και δυσχεραίνει και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αναθεωρηθεί, η φορολόγηση πρέπει να είναι απλή. Ο φορολογικός κώδικας που αλλάζει κάθε τρεις μήνες ευνοεί μόνο τους πολιτικούς για να τους χρωστούν χάρες οι επιχειρηματίες. Ελάχιστοι στην ελληνική πολιτική θέλουν ένα απλό και σταθερό φορολογικό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί και ο αυτοτελής φόρος στα μερίσματα. Αλλά σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες για δέκα χρόνια». Για την τεκμαρτή φορολόγηση είπε ότι «δεν είναι μοντέρνο μέτρο είναι τελείως παράλογο και τιμωρητικό» και πρόσθεσε: «Οφείλεται στο ότι έχουν αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσουν σύγχρονα μέσα για την φορολόγηση. Η νοοτροπία ότι υπάρχει επικοινωνιακή κάλυψη και προστασία για ότι κάνει η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Το είδαμε και στις Ανεξάρτητες Αρχές. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ΑΔΑΕ προς όφελος του πολίτη».

Για την φορολόγηση επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης προοδευτικής κλίμακας και στις επιχειρήσεις και στα ατομικά εισοδήματα. Μέχρι 220.000 ευρώ ο συντελεστής να πέσει στο 17% και να αυξηθεί στο 24% για άνω των 220.000 ευρώ. Αυτό θα έχει θετικό αποτύπωμα και στα έσοδα. Προοδευτική κλίμακα και στις επιχειρήσεις και στα ατομικά εισοδήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη μεσαία τάξη όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: « Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη ήταν σκληρή και τιμωρητική. Από την άλλη υπήρχαν 400.000 οικογένειες στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να τους αφήσει δίχως φάρμακα. Οι δύο κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή εκτροχίασαν την χώρα. Με το που ήλθε η διεθνής κρίση του 2008 πέταξαν την χώρα στα βράχια. Και μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν και δύο μνημόνια πριν τον ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχαν».

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι «η δική μας πολιτική θα είναι εντελώς διαφορετική σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση». Για τις προεκλογικές δηλώσεις Κατρούγκαλου ανέφερε ότι «ο κ. Κατρούγαλος δεν είναι μαζί μας».

Σε ερώτηση για το πόσο μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι ο σκοπός μου να γίνω πρωθυπουργός. Θα μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος αν δεν γίνω πρωθυπουργός, αλλά δεν θα είμαι ήσυχος αν δεν προσπαθήσω να προσφέρω στην χώρα. Δεν με εκφράζουν τα τζάκια εμείς θέλουμε να προσφέρουμε». Σημείωσε ακόμη: «Υπάρχει μακρά ιστορία της Αριστεράς με το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, δεν θέλω να αναμοχλεύσω τα πράγματα. Εμείς είμαστε με την κοινωνία, θέλουμε δικαιοσύνη παντού, θέλουμε έναν δημόσιο τομέα που θα δουλεύει αποτελεσματικά και με διαύγεια προς όφελος των πολιτών και παράλληλα θα διευκολύνει και την επιχειρηματικότητα».

Πιο αναλυτικά ανέφερε: «Έχουμε υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν αποδομηθεί μετά από 10 χρόνια μνημονίου και λόγω άγνοιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο. Η άποψή μας είναι ότι η εποχή του φαξ έχει παρέλθει. Ένα από τα βασικά που χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει επιχειρηματικά δεν είναι μόνο το κεφάλαιο τα χρήματα, είναι το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, είναι να έχεις καλή εκπαίδευση. Είναι επίσης ο κλάδος Υγείας ώστε αν σου τύχει κάτι να μπορείς να ανταπεξέλθεις”. Σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να επενδύσει στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Ειδική αναφορά έκανε στο δικαστικό σύστημα: “Το ότι είμαστε στην θέση 27 στην απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι τυχαίο είναι επιλογή, χρειάζεται προσπάθεια να το πετύχεις. Ευνοεί όσους μπαίνουν στην δικαστική διαδικασία από θέση ισχύος. Ένας νέος επιχειρηματίας που κολλάει σε δικαστήρια απέναντι σε ισχυρότερους δεν θα καταφέρει να τους ανταγωνιστεί”. Σημείωσε ακόμη για την βελτίωση του δικαστικού συστήματος το πρώτο βήμα είναι η στελέχωσή τους. Το δεύτερο είναι η ψηφιακή ακρόαση. Ένα ακόμη στοιχείο είναι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας είπε: «Ανέφερα τρεις κλάδους της λειτουργίας του κράτους που είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Δεν είναι ο ρόλος μας μόνο να μοιράζουμε τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης -που είναι πολύ σημαντικά-, αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις του επιχειρείν».

Δημοφιλέστερα

To Top