Οικονομία

«Πάρτι» στη Wall Street πυροδότησε το σήμα της Fed για περικοπές επιτοκίων – Ιστορικό υψηλό για τον Dow

Την προοπτική της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024 επιβεβαίωσε ουσιαστικά η Fed κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, γεγονός που – όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο – γιορτάστηκε αναλόγως από τη Wall Street. Έτσι, η αμερικανική αγορά συμπλήρωσε αισίως την πέμπτη συνεδρίαση της στα… πράσινα.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο από την έναρξη της συνεδρίασης, όμως η απόφαση της Fed και οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ «αυγάτισαν» τα κέρδη για τους δείκτες. Μάλιστα, ο Dow Jones ανέβηκε πάνω κι από το όριο των 37.000 μονάδων

Ο βιομηχανικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 37.090 μονάδες με άλμα ύψους 512 μονάδων ή 1,40%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 4.707 μονάδες, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 4.700 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Ο τεχνολογικός Nasdaq ανέβηκε στις 14.733 μονάδες αυξημένος κατά 1,38%.

Πρόκειται σαφώς για μια θεαματική αντιστροφή της εικόνας του αμερικανικού χρηματιστήριου κυρίως σε σχέση με τη δύσκολη περσινή χρονιά.

Ειδικά δε, για τον Dow που το 2022 έχασε 8,8%, που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από το 2008, για να βρεθεί τελικά σήμερα να ξεπερνά έστω και προσωρινά τις 37.000 μονάδες.

Με τις σημερινές επιδόσεις τα κέρδη του Dow σε ετήσια βάση φτάνουν το 11,6%, για τον S&P 500 αγγίζουν το θεαματικό 22%, ενώ ο Nasdaq εντυπωσιάζει με ετήσια κέρδη ύψους 40%.

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κυριολεκτικά «βούλιαξαν». Η απόδοση του 10ετούς έπεσε πάνω από 17 μονάδες βάσης στο 4,03%, καθιστώντας μακρινό εφιάλτη την εκτόξευση της πάνω από το 5% τον Σεπτέμβριο. Η δε, απόδοση του 2ετούς κατρακύλησε κατά 27 μονάδες βάσης στο 4,456%.

Τα καλά μηνύματα για την αγορά είχαν ξεκινήσει από το μέτωπο του πληθωρισμού με την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1% που ανακοινώθηκε χθες και τη σημερινή προσγείωση των τιμών παραγωγού. Τα στοιχεία θεωρήθηκαν πως θα διευκολύνουν την πρόθεση της Fed να κρατήσει στάση αναμονής και κατά την τωρινή συνεδρίαση, όπως και έγινε. Τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά στο εύρος του 5,25% έως 5,5%.

Όμως, το ζητούμενο εξαρχής ήταν τα αμέσως επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας και η προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Δημοφιλέστερα

To Top