Αθλητισμός

Champions League: Οι όμιλοι… χαιρέτησαν, η κορυφαία διοργάνωση αλλάζει

Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο και το Champions League ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή.

Οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων πρόκειται να αποτελέσουν παρελθόν αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, καθώς η UEFA αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα και να εγκαινιάσει ένα νέο φορμάτ για την επόμενη διοργάνωση.

Κι όσο ο χρόνος πλησιάζει, οι ερωτήσεις αυξάνονται!

Τι αλλάζει από την επόμενη σεζόν;

Επί της ουσίας η φάση των ομίλων όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα πάψει να υφίσταται.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε πρώτη φάση οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League θα αυξηθούν από τις 32 στις 36, με τα ματς ανά σεζόν να εκτοξεύονται στα 189 από τα 125.

Η φάση των ομίλων θα περάσει στο παρελθόν και θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο πίνακα που θα συμπεριλαμβάνει και τις 36 ομάδες και θα λειτουργεί στα πρότυπα του ελβετικού μοντέλου.

Αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ ματς, μοιρασμένα σε εντός κι εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα οι αγώνες μεταξύ των ομάδων καθορίζονται από τα τέσσερα pots της κλήρωσης. Κάθε σύλλογος θα αγωνίζεται κόντρα σε δυο ομάδες από κάθε pot, εντός κι εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες οκτώ θέσεις στον ενιαίο πίνακα θα περάσουν απευθείας στη φάση των νοκ-άουτ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα κριθούν από τη φάση των play-off στην οποία θα συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν μεταξύ των θέσεων 9-24. Αντίθετα όσες αποκλειστούν δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη, μιας και το σύστημα υποβιβασμού στο Europa League θα πάψει να υφίσταται.

Πώς προκύπτουν οι έξτρα τέσσερις θέσεις;

Όπως προείπαμε, ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στο Champions League θα αυξηθεί από 32 σε 36, με κάθε ομάδα να δίνει από οκτώ αγώνες μέχρι τη φάση των νοκ – άουτ (οι περισσότερες βέβαια θα δώσουν δέκα λόγω των play-off). Με ποιον τρόπο ωστόσο προκύπτουν αυτές οι τέσσερις έξτρα θέσεις;

Δημοφιλέστερα

To Top