Πολιτική

Σε γραμμή Δούκα ο Ζαχαριάδης για μια «Προοδευτική και Ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση» – Το παρασκήνιο

Μια επιστολή ήταν ικανή, για να ταράξει την επιφανειακή ηρεμία της Κουμουνδούρου, καθώς οι εκλογές της ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ αποτέλεσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προοδευτικά ανοίγματα, με την υπογραφή του Κώστα Ζαχαριάδη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και διαχρονικός θιασώτης της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απηύθυνε χθες γραπτά πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και την Νέα Αριστερά με ζητούμενο «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για προγραμματική σύγκλιση και κοινές υποψηφιότητες στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ», επισημαίνοντας πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από εκείνα που μας χωρίζουν».

Μολονότι η σαφής απεύθυνσή του στους δύο όμορους πολιτικούς χώρους αντικαταστάθηκε στην συνέχεια με νέο κάλεσμα στους «υπεύθυνους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση των προοδευτικών πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων», με την «ορθή επανάληψη» να καταπίνει την ονομαστική αναφορά στα δύο κόμματα, εντούτοις η κίνηση του κ. Ζαχαριάδη ευθυγραμμίζεται με τη βούληση του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα να δημιουργηθεί μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία, στα νέα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ με τον ίδιο ως επικεφαλής «πολλοί λένε ότι δεν έχουμε τους συσχετισμούς, αλλά εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και μία δυνατή ατζέντα, με τη στήριξη του ΠαΣοΚ, έχουμε χρέος και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, το οποίο θα σπάσει τα στεγανά, θα σπάσει αυτόν τον γυάλινο τοίχο και θα δημιουργήσει νικηφόρες συνθήκες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι εδώ μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτόν τον στόχο» ανέφερε στην εκδήλωση του InSocial ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.

Την ίδια στιγμή, η κίνηση του Κώστα Ζαχαριάδη να τείνει χείρα φιλίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ενισχύοντας την παραπάνω προοπτική φέρεται να είναι σε πλήρη γνώση της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, αν και δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εσωκομματικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειωτέον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Δούκα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους δυο δρόμους, τις δυο προτάσεις για τον θεσμό και την εκπροσώπησή του.

Ο πρώτος δρόμος ήταν η πρόταση της συντήρησης του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, τον οποίο η Τ.Α. ακολουθεί την κυβέρνηση, ελέγχεται από αυτή και είναι το μακρύ της χέρι στη διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών.

Ο άλλος δρόμος είναι η πρόταση των προοδευτικών δυνάμεων που θέλει την Τ.Α. ανεξάρτητη, χειραφετημένη, δημιουργική, σύγχρονη, κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τους προοδευτικούς πολίτες και δημιούργησε νικηφόρες νησίδες στην αριθμητική παντοδυναμία της κυβέρνησης, όταν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν σε προγράμματα και πρόσωπα.

Δημοφιλέστερα

To Top