Διεθνή

Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη μαχητικού αεροπλάνου

Η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία υπέγραψαν διεθνή συνθήκη για τη δημιουργία ενός προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη προηγμένου μαχητικού αεριωθουμένου, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας.

Η συμφωνία έρχεται ένα χρόνο αφότου οι τρεις χώρες προχώρησαν στην πρώτη μείζονα συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συγχωνεύοντας τις χωριστές προσπάθειες του Λονδίνου και του Τόκιο για το μαχητικό της επόμενης γενιάς.

Τα κοινοβούλια των τριών χωρών πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία, η οποία έχει στόχο να πραγματοποιηθεί πτήση του νέου μαχητικού μέχρι το 2035. Η φάση της κοινής ανάπτυξης του προγράμματος θα αρχίσει το 2025.

Τόσο το επιτελείο διαχείρισης του Global Compat Air Programme (GCAP) όσο και το βιομηχανικό επιτελείο του προγράμματος θα εγκατασταθούν στη Βρετανία. Ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος διαχείρισης του προγράμματος θα είναι Ιάπωνας, ενώ ο πρώτος επικεφαλής του επιχειρηματικού οργανισμού θα είναι Ιταλός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της σ’ αυτό το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης που συνδυάζει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό μας, με το σχεδιασμό και τις δυνατότητες των γραμμών παραγωγής μας», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Δημοφιλέστερα

To Top