Διεθνή

ΗΠΑ: Σχεδόν οι μισές βόμβες που έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι ακριβείας

Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στον πόλεμό του με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου είναι μη κατευθυνόμενα, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση, που συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και περιγράφεται στο CNN από τρεις πηγές που την διάβασαν, αναφέρει ότι, περίπου το 40- 45% από τα 29.000 πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης δεν ήταν κατευθυνόμενα.

Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, όπως γράφει, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση.

Τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά είναι συνήθως λιγότερο ακριβή και μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» στη Γάζα.

Κληθείς να σχολιάσει την αξιολόγηση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Νιρ Ντινάρ δήλωσε στο CNN: «Δεν σχολιάζουμε τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν».

Ο ταγματάρχης Κέρεν Χάτζιοφ, εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε χτες ότι, «ως στρατός αφοσιωμένος στο Διεθνές Δίκαιο και έναν ηθικό κώδικα συμπεριφοράς, αφιερώνουμε τεράστιους πόρους για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους που η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ‘ανθρώπινες ασπίδες’. Ο πόλεμος που έχουμε εξαπολύσει είναι εναντίον της Χαμάς, όχι του λαού της Γάζας».

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο CNN πως, εάν το Ισραήλ χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά με τον ρυθμό που πιστεύουν οι ΗΠΑ, αυτό υπονομεύει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες του άμαχου πληθυσμού.

«Είμαι εξαιρετικά έκπληκτος και ανήσυχος», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μπράιαν Κάστνερ, πρώην αξιωματικός Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD) που τώρα υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος κρίσης της Διεθνούς Αμνηστίας για όπλα και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top