Διεθνή

Αργεντινή: Μετά την υποτίμηση, η κυβέρνηση Μιλέι στρέφεται κατά των διαδηλωτών

Η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε την Πέμπτη «πρωτόκολλο» για την καταπολέμηση του «απόλυτου χάους» των διαδηλώσεων, ειδικά αυτών που κλείνουν δρόμους, αναγγέλλοντας την επέκταση της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων και διαμηνύοντας πως «θα πληρώνουν αυτοί που οργανώνουν» τις κινητοποιήσεις.

Η υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριτς, που βρισκόταν στην ίδια θέση επί των ημερών του Μαουρίτσιο Μάκρι στην προεδρία (2015-2019), ανακοίνωσε μέτρα -και προσεχώς νόμο- αποτροπής των «διακοπών της κυκλοφορίας», των «πικετοφοριών» και των «οδοφραγμάτων». Όπως είπε η ίδια, όλα αυτά πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη.

Η Αργεντινή, ειδικά η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, μετατρέπεται σε θέατρο εκατοντάδων κινητοποιήσεων που διακόπτουν την κυκλοφορία κάθε χρόνο, οι διαδηλώσεις είναι «καθημερινές» σε ορισμένες περιοχές, είπε η Μπούλριτς.

Στο εξής, όλες οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης και όχι μόνο οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επεμβαίνουν αν διαδήλωση κλείνει κυκλοφοριακό άξονα, είτε πρόκειται για τις επαρχίες ή για την πρωτεύουσα.

«Η ισχύς που θα χρησιμοποιείται θα είναι η ελάχιστη απαραίτητη, αλλά ανάλογη προς την αντίσταση» που θα προβάλλεται, πρόσθεσε, και ο «λογαριασμός» της δράσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «θα στέλνεται σε αυτούς που ευθύνονται», είτε είναι οργανώσεις, είτε είναι πρόσωπα: «Δεν θα πληρώνει το κράτος για τη χρήση βίας των δυνάμεων ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Η Μπούλριτς είπε επίσης πως θα επιβάλλονται κυρώσεις σε γονείς που παίρνουν μαζί τα παιδιά τους ή έφηβους σε διαδηλώσεις. «Θα υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που χρησιμοποιούν παιδιά ως ασπίδες», δήλωσε.

Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε την Τρίτη μια πρώτη ομοβροντία μέτρων λιτότητας, ιδίως την πελώρια υποτίμηση του πέσο (–50%) και τη δραστική μείωση από τον Ιανουάριο των κρατικών επιδοτήσεων στις συγκοινωνίες και στην ενέργεια. Μέτρα τα οποία, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που πλέον φθάνει το 160% σε ετήσια βάση, θα πλήξουν σκληρά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών πολιτών της Αργεντινής, χώρας όπου ήδη το 40% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μιλέι ομολογεί πως η κατάσταση «θα χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα», προτού υπάρξει βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικονομίας.

Συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ο κόσμος της εργασίας «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα» καθώς «δυναμιτίζεται η αγοραστική δύναμη». Μεγάλο κοινωνικό κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το Polo Obrero, κατήγγειλε αμέσως το «σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης» της υπουργού Μπούλριτς.

Δημοφιλέστερα

To Top