Διεθνή

Αλεξέι Ναβάλνι: Χωρίς τέλος το θρίλερ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία – «Έχουμε να μάθουμε νέα 10 μέρες» λένε δικηγόροι του

Συνεχίζεται για 10 ημέρεα το θρίλερ με το πού ακριβώς βρίσκεται ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ναβάλνι, Βιτσισλάβ Γκιμάντι, σωφρονιστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα σε δικαστήριο πως ο Ναβάλνι έφυγε από τις εγκαταστάσεις της αποικίας IK-6 στην πόλη Μελέχοβο, 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας χωρίς να πουν πού μεταφέρθηκε.

«Το πού μεταφέρθηκε δεν είναι γνωστό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, η οποία πρόσθεσε πως ειπώθηκε στους δικηγόρους ότι έφυγε από την περιοχή Βλαντίμιρ, όπου βρίσκεται η IK-6, στις 11 Δεκεμβρίου. «Να σας υπενθυμίσω πως οι δικηγόροι δεν έχουν δει τον Αλεξέι από τις 6 Δεκεμβρίου. Γιατί δεν τους επέτρεψαν να συναντηθούν μαζί του, αν ο Αλεξέι εξακολουθούσε να βρίσκεται στην IK-6, δεν γνωρίζουμε» πρόσθεσε η ίδια.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης, πέραν των 11,5 ετών κάθειρξης που εξέτιε ήδη για την κριτική που έχει ασκήσει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις καταγγελίες που έχει κάνει για εκτεταμένη διαφθορά.

Συνεργάτες του Ναβάλνι προετοιμάζονταν για την αναμενόμενη μεταφορά του σε μια αποικία «ειδικού καθεστώτος», την πιο σκληρή διαβάθμιση φυλακών στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον είναι πολύ ανήσυχη για την ψυχοσωματική κατάσταση στο Ναβάλνι και υπενθύμισε στις ρωσικές αρχές πως είναι υπεύθυνες για ό,τι του συμβεί.

Το Κρεμλίνο, που δήλωσε πως δεν παρακολουθεί τις κινήσεις μεμονωμένων κρατουμένων, απάντησε στον Μίλερ και στους συναδέλφους του να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα αν το Κρεμλίνο διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι συμβαίνει στον Ναβάλνι, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όχι. Επαναλαμβάνω και πάλι: δεν έχουμε την ικανότητα, ή το δικαίωμα, ή την επιθυμία, να παρακολουθούμε τη μοίρα εκείνων των κρατουμένων που εκτίουν ποινές με διαταγή δικαστηρίου».

Δημοφιλέστερα

To Top