Οικονομία

Βενζίνη: Πτώση 11% στην τιμή, μεγαλύτερη η μείωση στην Ελλάδα από ό,τι στην ΕΕ

Μείωση που αγγίζει το 11% καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήενς στην τιμή της βενζίνης, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα έχει μάλιστα μειωθεί περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι η χώρα μας έχει αφομοιώσει πιο αποτελεσματικά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενέργειας σε σύγκριση με άλλες αγορές στη Γηραιά Ήπειρο.

Η μείωση του κόστους της βενζίνης είναι σημαντική για την οικονομία καθώς έχει ευρύτερη αποπληθωριστική επίδραση, με δεδομένο ότι περιορίζεται το κόστος των εμπορικών μετακινήσεων και των μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που συμβάλλει σε συγκράτηση ή μείωση των τιμών.

Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων πήρε την ανιούσα στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου κι έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, στα 2,040 ευρώ ανά λίτρο, στις 25 Σεπτεμβρίου. Ήταν η εβδομάδα που η αξία του πετρελαίου Brent, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως δείκτης για τιμολογήσεις ενεργειακών προϊόντων, ξεπέρασε τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για το 2023.


venzini-septemvrios

Έκτοτε όμως η «95άρα» αμόλυβδη κινείται σταθερά καθοδικά, με αποτέλεσμα στις χθεσινές πανελλαδικές μετρήσεις η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,817 ευρώ, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, που συνιστά πτώση της τάξης του 10,9%.


venzini-dekemvrios

Δημοφιλέστερα

To Top