Ελλάδα

Σύνοδος Πρυτάνεων: Δέσμη θεσμικών αλλαγών στα δημόσια πανεπιστήμια ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

Μία δέσμη θεσμικών αλλαγών στα δημόσια πανεπιστήμια ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην 104η Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Επαναπροσδιορισμός του πλαισίου των Πρυτανικών εκλογών, ψηφιοποίηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κατάργηση αλλά και ίδρυση τμημάτων καταργώντας τη γραφειοκρατία, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Επισκέπτες Καθηγητές, καθώς και τροποποίηση προϋπολογισμών όπως και επιπλέον χρηματοδότηση, ήταν όσα συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα ΑΕΙ, προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Στα Συμβούλια Διοίκησης, καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών, όταν αυτές κηρύσσονται άγονες. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, μετράει ως διπλή η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, ώστε να διευκολύνεται έτσι η ανάδειξη των εξωτερικών μελών.

• Σχετικά με την κατάργηση-ίδρυση νέων τμημάτων, καταργούνται οι ισχύουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θα επιθυμεί να προχωρήσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, θα πρέπει να καταθέτει το σχετικό φάκελο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ώστε να πάρει Γνωμοδότηση. Με τη θετική Γνωμοδότηση, το Πανεπιστήμιο μπορεί να προχωρήσει αυτοτελώς, στη συνέχεια, σε κατάργηση ή ίδρυση ενός νέου τμήματος, χωρίς την εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Παιδείας δεν χάνει το δικαίωμά του να υποβάλει ερώτημα στην ΕΘΑΑΕ σχετικά με τις αλλαγές αυτές.

• Για την τροποποίηση του προϋπολογισμού ενός Πανεπιστημίου, δεν απαιτείται πλέον η σχετική υπουργική απόφαση και η υπογραφή του υπουργού, εξαιτίας της οποίας μπορεί οι διαδικασίες να είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

• Σε ό,τι αφορά τα εθνικά συνχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, απελευθερώνεται το όριο αμοιβών.

• Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα καταστεί αυτόνομο εντός του επόμενου τριμήνου, αφού ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου.

• Ψηφιοποιούνται όλες οι διαδικασίες στα Πανεπιστήμια, γεγονός που όχι μόνο θα διευκολύνει τις διαδικασίες αλλά και θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Δημοφιλέστερα

To Top