Πολιτική

Σκέρτσος: Οδικός χάρτης 500 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων ο προϋπολογισμός του 2024

Σάλπισμα μεταρρυθμίσεων, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2024 ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο «πόλεμος» για τον πολυδιάστατο συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας συνεχίζεται, και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα.

«Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας οδικός χάρτης προόδου, σχεδόν 500 επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πολύ πιο δίκαιη κι εν τέλει πιο ισχυρή», είπε ο ‘Ακης Σκέρτσος και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον προϋπολογισμό του 2024, από τους προηγούμενους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή:

-το γεγονός ότι καταρτίστηκε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

-περιλαμβάνει τις πρώτες, από το 2010, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

-επαναφέρει τις παγωμένες, από το 2012, τριετίες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα

-προβλέπει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων

Αυτά κατέστησαν εφικτά είπε ο υπουργός Επικρατείας, λόγω των θετικών κεκτημένων της προηγούμενης τετραετίας: των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και αποτελούν το 50% του ΑΕΠ, το ρεκόρ επενδύσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη, την ταχύτερη πτώση του δημοσίου χρέους και του κρατικού ελλείμματος, τις υψηλότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις (το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ), τη σταδιακή ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος από τα κόκκινα δάνεια, «λιγότερα κατά 23 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια μεταξύ 2019 και 2023».

«Το 2024 θα πάμε ακόμη καλύτερα και αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο ECOFIN το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού απέσπασε, χωρίς κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση τα εύσημα των εταίρων μας», είπε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε ότι επτά χώρες μόνο το πέτυχαν αυτό, και μεταξύ αυτών, η Ελλάδα. «Το άλλοτε μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης είναι πλέον χώρα υπόδειγμα», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Παράλληλα όμως ο κ. Σκέρτσος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κέρδισε πολλές μάχες την προηγούμενη 4ετία αλλά ο πόλεμος για τον πολυδιάστατο, συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας συνεχίζεται και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα.

Δημοφιλέστερα

To Top