Οικονομία

Προϋπολογισμός 2024: Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος και οι φορολογικές παρεμβάσεις

Ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών.

Για αυτόν τον σκοπό, στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023 και 2024, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνεται από το υπουργείο, προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, θεσμοθετούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στη χρήση μετρητών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων και αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, αυστηριοποίηση των κυρώσεων καθώς και μεταρρύθμιση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων.

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν ως εξής:

*Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10% και κόστος 65 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής,

*η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 202 εκατ. ευρώ ετησίως και στους συνταξιούχους με ετήσιο κόστος 274 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεσπίστηκαν σε συνέχεια της μονιμοποίησης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα,

*η διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με κόστος 58,5 εκατ. ευρώ ετησίως,

*η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ με ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ,

Δημοφιλέστερα

To Top