Διεθνή

Ισραήλ: Βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου

Το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα άνοιξε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια κίνηση που έχει σκοπό στο να διπλασιαστεί η ποσότητα των τροφίμων και των φαρμάκων που φθάνουν στον θύλακα.

Το σημείο διέλευσης είχε κλείσει μετά την πολυαίμακτη επίθεση τρομοκρατών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η βοήθεια διανεμόταν μόνο μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο όπως είπε το Ισραήλ μπορεί να δεχθεί την είσοδο μόνο 100 φορτηγών την ημέρα.

Δύο πηγές της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν στο Reuters πως φορτηγά άρχιζαν να εισέρχονται σήμερα μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ καθ’ οδόν προς τη Γάζα. Η μία πηγή είπε πως υπήρχαν 79 φορτηγά.

Το Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας, είναι ένα από τα κύρια σημεία μεταφοράς προϊόντων μέσα και έξω από τη Γάζα, επιτρέποντας πολύ πιο γρήγορη μεταφορά τους σε σχέση με το σημείο διέλευσης της Ράφα μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Το Ισραήλ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την είσοδο βοήθειας.

«Αρχής γενομένης από σήμερα (17 Δεκεμβρίου), φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν βοήθεια θα υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας και θα μεταφερθούν απευθείας στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ, τηρώντας τη συμφωνία μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η COGAT, μια υπηρεσία του στρατού που συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια με τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Δημοφιλέστερα

To Top