Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και αύξηση 20% για τις εφημερίες ο μποναμάς στον προϋπολογισμό

«Ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον», χαρακτήρισε την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ των κονδυλίων του προϋπολογισμού ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ τα καταψήφισαν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση καταγράφηκε στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι οποίες εγκρίθηκαν με 259 «ναι» έναντι 51 «όχι», καθώς έλαβαν θετική ψήφο και από βουλευτές της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων ήταν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Υγείας, εξαγγέλλοντας αύξηση κατά 20% στις αμοιβές των εφημεριών των γιατρών, της Παιδείας, επισημοποιώντας την κατάθεση μέσα στον Ιανουάριο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, της αύξησης των εισοδημάτων, η οποία θα προέλθει από την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αλλά και τη σημασία της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας με την οποία επισφραγίζεται η εμπιστοσύνη των διεθνών προς τη χώρα μια των πολιτών προς την κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας μερικά από τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε, φέτος είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, που του χρόνου θέλουμε να αγγίξει το 3%. Ακόμα, η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζόμενους. Το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 206% το 2020, στις εποχές της πανδημίας, υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ, με στόχο να πέσει κάτω από το 150%. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και ο μέσος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από 15%, με τον κατώτατο μισθό είναι σήμερα στα 780 ευρώ και θα αυξηθεί κι άλλο. 

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μην λέει τίποτα αλλά στην ουσία τα λέει όλα», είπε ο πρωθυπουργός. «Διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», εξήγησε. 

«Δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία εικόνα. Είμαι εδώ, όμως, για να αποκρούσω και την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης», υποστήριξε εν συνεχεία. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με “αναχώματα” στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα», είπε τονίζοντας: «Θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής εθνική οικονομία, με καθαρούς στόχους, τους οποίους περιγράφει ο προϋπολογισμός».


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή | Προϋπολογισμός 2024

Για τον πολίτη της διπλανής πόρτας

Δημοφιλέστερα

To Top