Οικονομία

Η περίπτωση Σαμαρά και η ανάλυση του Μαξίμου, ο Χαρδαλιάς ετοιμάζεται για διαχειριστικό έλεγχο στον Πατούλη, η Τρ. Πειραιώς και το Μετοχικό Ταμείο, ο ΟΤΕ, το νέο μάνατζμεντ και η εθελουσία

Δεν ξέρω, μήπως το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης κάνει μια κανονική δεύτερη θητεία και πιθανότατα θα πάει για τρίτη; Ενώ ο Σαμαράς υπέφερε γιατί έτυχε σε μια όντως πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, την εποχή που ανέτειλε το άστρο του Τσίπρα, της τρέλας και του ακραίου λαϊκισμού; Μήπως γιατί έχασε τον «μασέρ» του στο Μ.Μ που τον κουλάντριζε και τον εξυπηρετούσε στα θέματά του; Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία γιατί τον Αντώνη όλοι τον ξέρουν στη ΝΔ και τον αποδέχονται με τα… θέματα και τις παραξενιές του. Άλλωστε, στα δύσκολα βοήθησε πάντα την παράταξή του. Εντάξει, ας μην ψηφίσει κιόλας, δεν έγινε και κάτι.

Τι συμβαίνει…

-Ρώτησα την πηγή μου για όλο αυτό το ζήτημα με τις άδειες παραμονής των παράνομων μεταναστών και μου είπε: «Ολοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια και όλοι ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη εδώ και δουλεύουν παράνομα, με αποτέλεσμα ούτε να ελέγχονται, ούτε να πληρώνουν εισφορές στο κράτος. Το μέτρο είναι one off και ο πρώτος που πήρε παρόμοια μέτρα είναι ο Αντώνης, μην τρελαθούμε κιόλας. Ανοιξε την πόρτα στους Αλβανούς, μετά θέσπισε για τους εργάτες γης τις 90 ημέρες παραμονής άνευ αδείας και, τέλος, καθιέρωσε το ίδιο μέτρο με το σημερινό, με χρόνο αναμονής την επταετία. Το αντίστοιχο δικό μας το κάνει τριετία, αλλά θα ισχύσει άπαξ για 60 ημέρες και αφορά 30.000 εργαζομένους που, επαναλαμβάνω, είναι ήδη εδώ και εργάζονται. Τι να λέμε τώρα…».

Οι δικοί του

-Το πιο ωραίο είναι ότι οι τρεις άνθρωποι που έφτιαξαν, υπογράφουν και υποστηρίζουν τη διάταξη αυτή -πλην του υπουργού Καιρίδη- έχουν και οι τρεις στενές φιλικές σχέσεις με τον Σαμαρά. Ο Παπασταύρου, δεξί του χέρι όταν κυβερνούσε, που σήμερα κάνει την ίδια δουλειά στον Μητσοτάκη και «φιλοτέχνησε» την επίμαχη διάταξη, ο Αδωνις που την υπογράφει ως υπουργός Εργασίας και… ομνύει στ’ όνομα του Αντώνη και η αρμόδια υφυπουργός Βούλτεψη που ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής

-Στην πιάτσα μας είναι πολλά αυτά που λέγονται και ακόμα περισσότερα αυτά που υπονοούνται. Η ξαφνική παύση Πατούλη, η άνετη επικράτηση Χαρδαλιά και τα κλειστά χαρτιά του νέου Περιφερειάρχη έχουν δημιουργήσει πολλά αντανακλαστικά, ιδιότυπες ανασφάλειες σε διάφορους κύκλους. Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα που κάθε μέρα είτε παρουσιάζονται είτε ανακαλύπτουν οι ομάδες μετάβασης του επερχομένου Περιφερειάρχη στις ενημερώσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, έχουν δημιουργήσει «έναν μεγάλο προβληματισμό στον Νίκο Χαρδαλιά για το τι παραλαμβάνει», μου λέει η πηγή μου.

Τεράστια χρέη

-Για παράδειγμα, η συνοπτική παρουσίαση των έργων από ίδιους πόρους έδειξε ότι η Περιφέρεια Αττικής σήμερα χρωστάει 312 εκατ. ευρώ, με διαθέσιμα για έργα μόλις 72 εκατ. για το 2024! Την ίδια στιγμή οι προγραμματικές Πατούλη για προς δημοπράτηση έργα αφορούν σε 60 νέα έργα προϋπολογισμού 169.997.000!

Δημοφιλέστερα

To Top