Πολιτική

Κασσελάκης: Το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πάει μόλις σε 36 επιχειρήσεις

Ομιλία στο Digital Economy Forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future του ΣΕΠΕ, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Athens πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η ασφαλής χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διευρυμένου κοινωνικού και επιστημονικού διαλόγου, που μάλιστα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. για να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις συνέπειες.

«Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των εργαζόμενων στην Ελλάδα αναμένεται να χάσουν την εργασία τους από την περαιτέρω εξέλιξη των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε προετοιμασμένοι άραγε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών ώστε να καρπωθούν και οι εργαζόμενοι τα οφέλη από την αύξηση της παραγωγικότητας λόγω ΑΙ;» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο:


Ομιλία στο Digital Economy Forum 2023: «Shaping Greece’s Digital Future» του ΣΕΠΕ

«Τα πάντα αλλάζουν. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεσμευόμαστε να δώσουμε σάρκα κι οστά στην κοινωνική δικαιοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση να είναι δίκαιη. Να δώσουμε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον στον κλάδο», υπογράμμισε.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη η τεχνολογία να χρησιμοποιείται με ασφάλεια, καθώς και να ενισχυθεί η δυναμική του κλάδου και να εξειδικευτεί το θεσμικό πλαίσιο. «Το κράτος να τρέχει με την ίδια ταχύτητα όπως ο κλάδος», ανάφερε χαρακτηριστικά, μνημονεύοντας την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν συμβαίνει τώρα αφού η πραγματική απορρόφηση είναι μόλις 8%».

«Όσον αφορά την κατανομή των Δανείων του σχεδίου Ελλάδα 2.0 που υλοποιεί η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης βλέπουμε πως το 86% των δανείων (2.3 δισ) έχει πάει μόλις σε 36 επιχειρηματικούς ομίλους ενώ το υπόλοιπο 14% μοιράζονται όλοι οι υπόλοιποι. Το μέσο αιτούμενο ποσό δανείου ανά επενδυτικό σχέδιο υπολογίζεται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι αρκετά υψηλό, και μάλλον απαγορευτικό, για τις πολύ μικρές, μικρές και τις περισσότερες μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους 9 άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά οι άξονες αυτοί είναι:

1. Συμπερίληψη των ΜμΕ επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και υγιής ανταγωνισμός.

2. Η χώρα οφείλει να έχει σχέδιο ώστε να μην καταναλώνει μόνο έτοιμες ψηφιακές λύσεις που αγοράζονται απ΄έξω και αυξάνουν το έλλειμα αλλά πρέπει να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών.

3. Ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν με κίνητρα και οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις, που θα παρέχονται κεντρικά.

4. Ψηφιακές δεξιότητες για όλες/ους, πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός ώστε να περιορίσουμε τον ψηφιακό αποκλεισμό και τη δημιουργία νέων ανισοτήτων. Στη νέα εποχή δεν πρέπει να μεταβούμε όλοι μαζί και να μην αφήσουμε ανθρώπους πίσω. Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού αλλά και στην επιμόρφωση εργαζομένων που στο εγγύς μέλλον κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας είναι απαραίτητη. «Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τους απόμαχους της ζωής που είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας γύρω στο 22%. Γνωρίζετε ότι μόλις το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ψηφιακές δεξιότητες άνω του μέσου όρου ενώ το 78% εξ αυτών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή? Πώς αυτοί θα παραμείνουν ενεργοί στη νέα εποχή, να μάθουν να κάνουν τις ψηφιακές συναλλαγές τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έργα με αυτή τη στόχευση;» σημείωσε.

5. Θέλουμε εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και κακόβουλων επιθέσεων που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό.

6. Κυβερνοασφάλεια παντού. Νέα αρχιτεκτονική και εργαλεία για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες με στόχο την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, δεδομένων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών και η δημιουργία τοπικών μονάδων τέτοιου χαρακτήρα σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων.

7. Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να προσλάβει με ανταγωνιστικούς μισθούς και συνθήκες εργαζόμενους στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι επιστήμονες που απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, επειδή εκεί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούςΔεν μπορούμε να αιμοδοτούμε άλλες χώρες με καταρτισμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να χάνουμε σαν κοινωνία τα νέα παιδιά αλλά να χάνουν και οι επιχειρήσεις όπως αυτές που συμμετέχουν στο ΣΕΠΕ που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο δυναμικό για την ανάπτυξή τους.

8. Aπορρόφηση των κονδυλίων για την ψηφιακή μετάβαση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καλοσχεδιασμένα έργα που βγαίνουν στην ώρα τους και ολοκληρώνονται στην ώρα τους, ώστε η αγορά να μπορεί να συμμετέχει χωρίς αποκλεισμούς και με καθαρό διάδρομο ώστε να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό τους. Αυτό απαιτεί μια καλή θεσμική διαβούλευση μεταξύ πολιτείας και της αγοράς με σαφής ρόλους και όρια ώστε να πετύχουμε την Ψηφιακή Σύγκλιση με την Ευρώπη.

9. Ψηφιακές υποδομές στην ευρυζωνικότητα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, σύγχρονος εξοπλισμός στις δημόσιες δομές και στα πανεπιστήμια ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τρέξουν την Ψηφιακή Μετάβαση.

Δημοφιλέστερα

To Top