Διεθνή

Περιβάλλον: «Δύσκολο» να επιτευχθούν ως το 2030 οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκό οργανισμό

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) εκτίμησε ότι είναι «δύσκολο» οι 27 χώρες της ΕΕ να σεβαστούν τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες που έχει θέσει το μπλοκ για το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τις βιολογικές καλλιέργειες, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΟΠ, η ΕΕ δεν θα καταφέρει να πετύχει τους περισσότερους στόχους της με ορίζοντα το 2030», επεσήμανε ο οργανισμός με έδρα την Κοπεγχάγη.

Για παράδειγμα εκτιμά ότι είναι «πολύ απίθανο» η ΕΕ να καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο ποσοστό στο οποίο έχει δεσμευθεί, κατά 992,5 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «του 2030, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια θα έπρεπε να τριπλάσιος», εκτίμησε ο ΕΟΠ.

Εξάλλου κρίνει «λίγο πιθανό» το ενδεχόμενο η ΕΕ να καταφέρει να βασίζεται σε ποσοστό 42,5% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για τη συνολική της κατανάλωση. Αντιθέτως «είναι αναμφίβολα πιθανό» να πετύχει το 2030 τον στόχο της μείωσης κατά 55% των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημείωσε ο ΕΟΠ.

Η έκθεση αυτή, η οποία φιλοδοξεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο, καταγράφει τις προόδους που έχουν σημειώσει οι χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με τους 28 στόχους του προγράμματος δράσης για το περιβάλλον, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2021-2030.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, είναι «πολύ απίθανο» το 25% των γεωργικών εκτάσεων να καλλιεργούνται με βάση τα κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας.

«Για να επιταχυνθούν οι πρόοδοι πρέπει οι χώρες μέλη να εφαρμόσουν περισσότερο τους υφιστάμενους νόμους, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα και ενσωματώνοντας το κλίμα και το περιβάλλον σε άλλους πολιτικούς τομείς», υπογράμμισε.

Ωστόσο ένα ακόμη καλό νέο είναι πως μοιάζει «πολύ πιθανό» η ΕΕ να καταφέρει να μειώσει κατά 55% τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δημοφιλέστερα

To Top