Πολιτική

Κασσελάκης για ροζ σημαία: Η τέχνη μπορεί αν παίζει ακόμα και με τ χρώματα των εθνικών συμβόλων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει από το Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη να αποσύρει την ελληνική ροζ σημαία από την νέα έκθεση της ομογενούς εικαστικού Γεωργίας Λαλέ με τίτλο «Neighborhood Guilt» -στα ελληνικά «Ενοχές της Γειτονιάς»- με θέμα τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία στην Ελλάδα.

Μετά την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς που καλεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη «να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση», σειρά πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έχει ανεβάσει μια φωτογραφία του έργου του Αμερικανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς από το 1990, που συνδυάζει τα χρώματα της Παναφρικανικής σημαίας με το σχέδιο της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιπροσωπεύσει την ταυτότητα της αφρικανικής διασποράς και αναφέρει:

«Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία.

Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα.

*Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

Δημοφιλέστερα

To Top