Πολιτική

Tροπολογία για τους μετανάστες: Ποιοι μπορούν πλέον να δουλεύουν «άσπρα» και ποιοι αποκλείονται

Με επίκεντρο την επίμαχη τροπολογία για τις άδειες παραμονής των μεταναστών που έκλεψε την τελευταία στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας από τις άλλες σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αναμένεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι το μίνι ασφαλιστικό.

Η φιλοσοφία «κλειδί» της τροπολογίας που κατ΄εκτιμήσεις αφορά περίπου 30.000 αλλοδαπούς είναι ότι βάζει σε τάξη όσους βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, δίνοντας τους την ευκαιρία να ενταχθούν στον «ενάρετο κύκλο» της οικονομίας, κλείνοντας την πόρτα στους νέους μετανάστες μετά την 30η Νοεμβρίου 2023. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με τέσσερις προϋποθέσεις για τους αιτούντες:

– να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,

– να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,

– να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και

– να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο εργασίας με τη διάταξη δεν γίνονται οι παράνομοι νόμιμοι αλλά ρυθμίζεται η παρουσία στη χώρα των ωφελούμενων και επιτρέπεται η εργασία τους. Οι δικαιούχοι ανταποκρίνονται στην προσφορά εργασίας και καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς, πληρώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για μια τριετία.

Όπως διευκρίνισε απαντώντας στη Βουλή στον κ. Βελόπουλο ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης «η τροπολογία αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και θα μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφο βεβαίας φορολογίας. Δηλαδή όχι με έγγραφο που μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να αγοραστεί, να σας το πω πάρα πολύ απλά, αλλά με ένα έγγραφο που είναι δύσκολο να το έχει εύκολα κάποιος είτε από δημόσια νοσοκομεία είτε από τράπεζα, αν είχε μπει με διαβατήριο στην Ελλάδα και έχει λήξει η θεώρηση εισόδου του και ούτω καθ’ εξής.

Άρα, η τροπολογία αυτή δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προσπαθεί να ωθήσει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που δουλεύει “μαύρα”, να δουλεύει “άσπρα”. Όλη η κριτική περί μεταναστών, περί ανοίγματος συνόρων, περί λαθρομεταναστών, περί αλλαγής πολιτισμού της Ελλάδος, είναι άσχετη με την παρούσα τροπολογία. Διότι η τροπολογία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθουν περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Τελεία.»

Σημειώνουμε ότι παρόμοια διάταξη – όχι ακριβώς ίδια – είχε φέρει πέρυσι στη Βουλή ο Σύριζα και το 2012 το ΠΑΣΟΚ.

Δημοφιλέστερα

To Top