Πολιτική

Πιερρακάκης: Περισσότεροι νέοι μας και νέοι από άλλες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα

«Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας» τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου «θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», καθώς καθιερώνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ «απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά».

Όσον αφορά στα δημόσια πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας». Το νομοσχέδιο, ανέφερε παρέχει στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης κάνει λόγο για «μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων» ενώ τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν «μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού». Όπως εξηγεί, οι προδιαγραφές εστιάζουν στον έλεγχο ποιότητας στα μη κρατικά πανεπιστήμια, «αφήνοντας πίσω μάχες οπισθοφυλακής και επιλογές κλειστών συνόρων».

«Με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι μας, αλλά και νέοι από άλλες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα, βρίσκοντας εδώ τον ακαδημαϊκό προορισμό που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα όνειρά τους», κατέληξε στην ανάρτησή του.

Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανώτατη…

Posted by Kyriakos Pierrakakis on Wednesday, December 20, 2023

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, που θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά.

Με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Δημοφιλέστερα

To Top