Διεθνή

Ρουκέτα εκτοξεύεται εναντίον βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ την ημέρα επίσκεψης Αμερικανίδας διπλωμάτη στη Βαγδάτη

Ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ του Ιράκ χθες Τετάρτη, χωρίς να υπάρξουν θύματα ούτε υλικές ζημιές, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM (Central Command, «Κεντρική Διοίκηση»).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση αυτή εντόπισαν το σημείο από όπου εκτοξεύθηκε το βλήμα και ενημέρωσαν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατόπιν προχώρησαν στην κατάσχεση φορτηγού στο οποίο ήταν εγκατεστημένος μηχανισμός εκτόξευσης «πέντε ρουκετών 122 χιλιοστών».

Η επίθεση έγινε την ημέρα που η δεύτερη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Βικτόρια Νούλαντ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και δήλωσε πως η Ουάσιγκτον προτιμά «τη συνεργασία» με την κυβέρνηση του Ιράκ για να σταματήσουν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στη χώρα αυτή και στη Συρία.

Εν μέσω ανησυχιών για περιφερειακή ανάφλεξη εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί πάνω από 100 επιθέσεις με ρουκέτες ή drones εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια.

Την ευθύνη για τις περισσότερες ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα μαχητών που θεωρείται πως ανήκουν σε φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, συνιστώσες των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας επισήμως ενταγμένης στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.

Μετά τις επαφές της κυρίως με τον Iρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι, η κυρία Νούλαντ είπε πως οι επιθέσεις «δεν έχουν στόχο μόνο τις ΗΠΑ», καθώς «είμαστε προσκεκλημένοι εδώ, δεν έχουμε δικές μας εγκαταστάσεις», άρα «οι επιθέσεις γίνονται εναντίον ιρακινών εγκαταστάσεων και εγείρουν κίνδυνο για την ιρακινή εθνική κυριαρχία».

Δημοφιλέστερα

To Top