Ελλάδα

Χρήστος Λέντζος: Ο «βασιλιάς» του φραπέ έπινε εσπρέσο!

Είναι Παρασκευή πρωί, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 όταν τρεις μαθητές της Γ΄ Λυκείου φτάνουν στον φημισμένο Λέντζο απομεσήμερο.

Τραπέζι ελεύθερο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, και όταν κάποια στιγμή ο κύριος Χρήστος Λέντζος που έτυχε να είναι έξω τους βλέπει και ρωτάει την τριάδα τι θέλει, εισπράττει την κλασσική απάντηση: «Για ένα φραπεδάκι ήρθαμε. Βόλεψε μας κάπου. Πήραμε δυο λεωφορεία για να φτάσουμε από το Γαλάτσι».

Ο «βασιλιάς» του φραπέ χαμογελάει και με αλχημείες τους στριμώχνει σε ένα από τα θρυλικά του τραπέζια μαζί με άλλα δύο αγόρια, παίρνει παραγγελία και χάνεται στο βάθος του θρυλικού του ζαχαροπλαστείου.

Εκεί όπου δόθηκαν άπειρα ραντεβού, γεννήθηκαν ειδύλλια, δόθηκε τέλος σε σχέσεις και χιλιάδες άνθρωποι απόλαυσαν τον μυθικό του φραπέ, αυτόν που έφερνε παρέες από την άλλη άκρη της Αθήνας για να τον πιουν.

Η φυγή του δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς για το οριστικό τέλος μιας άλλης εποχής, συνυφασμένης με τζιν, ελβιέλα, πέτσινα μπουφάν και κοπάνες από το Λύκειο που συνοδεύονταν από τη φράση «Πάμε στου Λέντζου για φραπέ».


letzos-2

Από τις Μηλιές στην Αθήνα

Η ζωή την δεκαετία του του ‘40 στις Μηλιές Ηλείας, ήταν κάτι παραπάνω από φτωχική για τις περισσότερες οικογένειες και η φαμίλια του νεαρού τότε Χρήστου Λέντζου, δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Σε ηλικία 17 ετών το 1957 παίρνει την απόφαση να φύγει για την Αθήνα που είχε μόλις αρχίσει να συνέρχεται από την Γερμανική κατοχή ενώ η χώρα σπαρασσόταν από τον Εμφύλιο.

Δημοφιλέστερα

To Top