Οικονομία

Στα κέρδη επανήλθε η Wall Street – Ανοδική τάση σε όλους τους δείκτες

Ένα… δυσάρεστο διάλλειμα διόρθωσης αποδείχτηκε η χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street, με τους δείκτες να επιστρέφουν την Πέμπτη σε θετικό έδαφος. Αν και δεν κατάφεραν να καλύψουν το σύνολο των σημαντικών απωλειών της Τετάρτης.

Έτσι στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,87% ή 322 μονάδες στις 37.404, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,03% και τις 4.746 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,26% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.963 μονάδες.

Την Τετάρτη, η αγορά «στραβοπάτησε» με το κύμα των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών να οδηγεί στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο, διακόπτοντας έτσι ένα σταθερά ανοδικό σερί εννέα ημερών. Όμως, η διόρθωση αυτή δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετή για να αλλάξει το γενικό απολογισμό του Δεκεμβρίου.

«Το χρηματιστήριο πήγε από ψηλά στα χαμηλά εξαιρετικά γρήγορα. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι επρόκειτο για μια τεχνική διόρθωση μετά από μια πολύ ισχυρή περίοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Ρις Γουίλιαμς της Spouting Rock Asset Management.

Εξάλλου, για το σύνολο του μήνα ο Dow Jones κερδίζει περίπου 3%, o S&P 500 πάνω από 3% και ο Nasdaq 4%. Σε σχέση δε, με τα χαμηλά του Οκτωβρίου, που ήταν και ο χειρότερος μήνας της χρονιάς, ο Dow και ο S&P έχουν ανακάμψει κατά πάνω από 15% και ο Nasdaq κατά περίπου 19%.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις ανέβηκαν σήμερα ελαφρά, αν και παραμένουν σταθερά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η απόδοσης του 10ετούς κινήθηκε στο 3,89%, σταθερά κάτω από το όριο του 4% και η απόδοση του 2ετούς ανέβηκε περίπου δυο μονάδες στο 4,034%.

Οι επενδυτές άντλησαν αισιοδοξία από τα απρόσμενα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που συμβαδίζουν με το καλό σενάριο της ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας που θα επιτρέψει στη Fed να προχωρήσει σε περικοπές των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δείχνοντας ότι το τελικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση, αντί το αρχικά εκτιμώμενο 5,2% που περίμεναν και οι αναλυτές. Έτσι, αν και η οικονομία παρέμεινε μακριά από την απειλή της ύφεσης επιβραδύνθηκε αρκετά, ώστε να δίνει περιθώρια ευελιξίας στη Fed ώστε να προχωρήσει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα και τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας έδειξαν ανεπαίσθητη άνοδο των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας στις 205.000, κάτι που σημαίνει πως το πεδίο αυτό βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης, όπως επιδιώκει και η Fed.

Δημοφιλέστερα

To Top