Διεθνή

Το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, λέει η Άγκυρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με δήλωση του εκπροσώπου του αντιδρά στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, με δήλωσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, 22 Δεκεμβρίου, ισχυρίζεται ότι το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της και τονίζει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Επίσης χαρακτηρίζει μάταιη «την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς» να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και υπογραμμίζει τη θέση της ‘Αγκυρας περί νομίμων δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και νομίμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Οι περιοχές που καθορίζονται στο “Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο”, το οποίο βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταρτίζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζουν υπό αυτή τη μορφή τους τα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

»Η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020.

Δημοφιλέστερα

To Top